Društvo

UTVRĐENE NEPRAVILNOSTI Dom za stare „Dr Škeljić“ iz Kneževa mora da zaposli četiri njegovatelja i jednog kuvara

U Domu za starije osobe „Dr Škeljić“ zaposlen je jedan diplomirani pedagog, bez prethodno položenog stručnog ispita za rad u oblasti socijalne zaštite.

UTVRĐENE NEPRAVILNOSTI Dom za stare „Dr Škeljić“ iz Kneževa mora da zaposli četiri njegovatelja i jednog kuvara
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zaposlena je i jedna osoba na mjesto njegovatelja, ali bez prethodne osposobljenosti za rad njegovatelja i jedna osoba na radnom mjestu kuvara, bez zakonom priznatog obrazovanja za poslove kuvara.

Ovo su potvrdili iz Inspektorata RS, nakon što je republički inspektor za socijalnu zaštitu obavio kontrolu u ovoj ustanovi.

Pročitajte još

Podsjetimo, članovi porodica korisnika ovog doma su na adrese nadležnih institucija početkom januara poslali prijavu da stanari nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, da loše se hrane, da o njima brine nedovoljan broj radnika.

U Inspektoratu RS kažu da je, u trenutku kontrole, u Domu zatečeno 47 korisnika i 10 radnika koji su zaposleni na radnim mjestima direktora, stručnog radnika, medicinskih sestara, njegovatelja, vešerke, čistačice, kuvara i portira.

– Rješenjem republičkog inspektora za socijalnu zaštitu, Domu je naloženo da obezbijedi jednog stručnog radnika sa položenim stručnim ispitom u oblasti socijalne zaštite. Treba da obezbijede i četiri medicinske sestre/njegovatelja na radnom mjestu njegovatelja i jednog kuvara. Takođe, subjektu je naloženo da obezbijedi uredno vođenje evidencija propisanih Pravilnikom o vođenju evidencija u socijalnoj zaštiti – kažu u Inspektoratu RS.

Obilaskom objekta, inspektor je utvrdio da su u glavnom objektu, na prvom, drugom i trećem spratu korisnici smješteni u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.

– U spavaonicama nisu utvrđene nepravilnosti u pogledu prostora i opreme. Korisnici su na pitanje inspektora odgovarali da su zadovoljni smještajem i postupanjem s njima kod subjekta nadzora. Uvidom u predočenu dokumentaciju, utvrđeno je da Dom posjeduje Rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštitite RS, kojim se utvrđuje da ispunjavaju uslove za osnivanje ustanove socijalne zaštite – ističu u Inspektoratu RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu