Biznis

NAŠAO RJEŠENJE Rudarenjem kriptovaluta grije cijelu kuću

Nedavno je na interesantnom Futurelopment blogu autor Kristijan Hašek postovao zabavno i korisno rješenje za grijanje kuće — iskoristio je svoju mašinu za rudarenje kriptovaluta kako bi postojeći sistem učinio efikasnijim, i tako znatno smanjio troškove za struju.

NAŠAO RJEŠENJE Rudarenjem kriptovaluta grije cijelu kuću
FOTO: SASCHA STEINBACH/EPA

Kako svuda u svijetu rastu troškovi električne energije, ljudi se često pitaju kako bi mogli da smanje račun za struju. Ovaj čovjek je smislio inovativno rješenje, i što je važnije, rješenje koje funkcioniše, prenosi portal Startit.

Austrijanac koristi solarnu energiju i ima sistem centralizovane ventilacije s toplotnom pumpom koja uvodi vazduh spolja. Dakle, grije se i hladi primarno na struju i to su mu vjerovatno najveći troškovi. Problem ovakvog sistema je u tome što se spoljašnji vazduh mora najprije zagrijati do sobne temperature, što nije lako tokom zimskih mjeseci. Hašek se odlučio da uvodi hladan vazduh, i da ga zagrije na neki drugi način.

Najpre je sakupio četiri stare grafičke kartice i izračunao da mu se i dalje isplati da njima rudari Ethereum. Čak i sa dodatnom potrošnjom od 900W, koliko njegova mašina troši, izračunao je da zarada od rudarenja može da mu prepolovi račun za struju.

Pročitajte još

Nakon razmatranja nekoliko opcija, odlučio se da mašinu stavi u serversku šasiju, i da je poveže sa spoljnom ventilacijom, a da izduvne otvore šasije poveže sa ulaznim otvorom toplotne pumpe. Budući da planira da koristi sistem samo zimi, ovo se ispostavilo kao idealna opcija.

Mašina se hladi hladnim spoljašnjim vazduhom i zagrijava prolaskom između kartica koje rade na oko 80 stepeni Celzijusa. Zagrijan vazduh olakšava rad toplotne pumpe, koja s manje napora dolazi do željene temperature.

Ovako ne samo da su se rudarenjem smanjili ukupni troškovi struje, već se smanjila i potrošnja struje same toplotne pumpe.

Uspjeh ovakvog rješenja ipak zavisi od mnogo faktora, najprije od trenutne isplativosti rudarenja odabrane kriptovalute i zakonskih regulativa u svakoj zemlji pojedinačno, ali i od vrste i troškova sistema grijanja koji se koristi.

Iako je Hašeku pošlo za rukom da smanji troškove u svom domu, malo je vjerovatno da će u skorije vrijeme kaljeve peći potisnuti mašine za rudarenje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu