Politika

Trebala je biti posvećena nabavci vakcina: Otkazana hitna sjednica Parlamenta BiH

Otkazana je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovina zakazana ranije danas za subotu, 27. februara, a koja je trebala biti posvećena nabavci vakcina protiv korona virusa.

Trebala je biti posvećena nabavci vakcina: Otkazana hitna sjednica Parlamenta BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Usvojen je zaključak parlamentaraca Nikole Lovrinovića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Snježane Novaković-Bursać iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Adila Osmanovića iz Stranke demokratske akcije (SDA) da Predstavnički dom zaduži Agenciju za javne nabavke i Agenciju za lijekove da u roku od sedam dana dostave informaciju o neophodnim uslovima, preprekama i svim raspoloživim rješenjima za hitnu nabavku vakcina protiv korona virusa, a koja će biti razmatrana na prvoj redovnoj sjednici.

Takođe, usvojen je njihov zaključak da se zaduži predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto iz HDZ da otkaže hitnu sjednicu zakazanu za subotu, 27. februara, piše Klix.

Pročitajte još

Na toj sjednici trebala su biti razmatrane informacije Agencije za javne nabavke i Agencije za lijekove i medicinska sredstva o neophodnim uslovima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku vakcina protiv korona virusa.

Poslanik Naše stranke (NS) Damir Arnaut je to predložio kao novu tačku dnevnog reda u ime grupe poslanika u okviru koje je zatraženo i sazivanje hitne sjednice tog doma na kojoj bi direktori tih agencija dostavili tražene informacije u roku od tri dana.

Nisu usvojeni Arnautovi prijedlozi zaključaka među kojima je bilo da direktori spomenutih agencija prisustvuju hitnoj sjednici ovog doma u subotu i da svaki iz svoje nadležnosti predstave sveobuhvatnu informaciju o tome da li trenutni zakonski okvir omogućava direktnu nabavku vakcina protiv korona virusa od Savjeta ministara, entitetskih ili kantonalnih vlada direktno od proizvođača.

Arnaut je u raspravi istakao da ako predložene izmjene zakona danas usvoji Predstavnički dom, gotovo sigurno se neće naći pred Domom naroda iduće sedmice i najranije mogu biti na tom domu desetog marta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu