Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

AFERA DOBIJA EPILOG PRED SUDOM Mogu li se građani BiH priključiti tužbi protiv Folksvagena

Društvo
Autor:

Foto: Bicycle / Wikipedia

Kancelarija za zaštitu potrošača Njemačke i Njemački automobilski klub (ADAC) nedavno su podigli u ime vlasnika automobila oštećenih zbog skandala oko manipulacije dizelskih motora pred sudom u Braunšvajgu tužbu protiv koncerna Foksvagena.

U zvaničnom saopštenju iz Kancelarije za zaštitu potrošača navedeno je da se želi dokazati da je Folksvagen svjesno obmanjivao svoje klijente manipulisanjem rezultata testiranja ispušnih plinova.

Nedavno je obznanjeno da i građani Hrvatske koji su vlasnici nekih Folksvagenovih vozila mogu tužiti ovog proizvođača automobila zbog namjernog manipulisanja softverom za ispušne plinove.

U Registar kolektivne tužbe njemačke Savezne kancelarije za pravosuđe dosad se upisalo više od 400.000 kupaca Folksvagenovih vozila.

Avaz je provjerio da da li i građani BiH mogu slijediti primjer Litvanije, Slovačke, Italije, Austrije, Velike Britanije, Švajcarske, Španije, Portugala, Luksemburga, Belgije i Hrvatske.

Marin Bago, iz Udruženja potrošača Mostar je rekao da je Folksvagen već platio Sjedinjenim Američkim Državama ogroman novčani iznos za sličan problem.

– Postoji vjerovatnoća da su isti softveri, koji su bili u automobilima u SAD, prodavani i u BiH. Bilo bi dobro da neko stane ispred građana, dakle imamo Udruženja za zaštitu potrošača, entitetska ministarstva, koja imaju odjeljenja za zaštitu potrošača – kaže Bago.

Ističe da bi bilo dobro da se građani ne organizuju sami, već da neko stane ispred njih.

– Institucije, odnosno država BiH treba da zaštiti ekonomski prostor ove zemlje. Institucije BiH su zadužene za kolektivna kršenja prava potrošača i preko Ministarstva vinostranih poslova kontaktiraju firmu i da pokušaju pronaći dogovor – napominje Bago.

Advokat Sandra Budimir iz Hrvatske u saradnji s kancelarijom Harle & Martinović Rechtsanwalte iz Berlina zastupa nekoliko kupaca iz Hrvatske koji su se odlučili pridružiti kolektivnoj tužbi u Njemačkoj.

Mnogo upita

Budimirova je objasnila da se građani BiH ne mogu uključiti u kolektivnu tužbu protiv Folksvagena.

– Ovo što radimo jeste kolektivna tužba koja je pokrenuta u Njemačkoj i njoj se zasad priključuju samo građani Evropske unije, a BiH nije u Evropskoj uniji – kaže Budimirova.

Ističe da zasad nema osnove za neku tužbu iz BiH.

– Imala sam mnogo upita iz BiH, ali u konsultacijama sa kolegama rečeno mi je da se zasad držimo samo Evropske unije – naglašava ona.

Komplikovana tužba 

Kako se radi o velikom postupku i komplikovanoj tužbi, ne može se tačno precizirati koliko će trajati proces. Prvo ročište je zakazano za 30. septembar, a rok za upis u Registar kolektivne tužbe je besplatan i traje do 29. septembra.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO