Društvo

AFERA DOBIJA EPILOG PRED SUDOM Mogu li se građani BiH priključiti tužbi protiv Folksvagena

Kancelarija za zaštitu potrošača Njemačke i Njemački automobilski klub (ADAC) nedavno su podigli u ime vlasnika automobila oštećenih zbog skandala oko manipulacije dizelskih motora pred sudom u Braunšvajgu tužbu protiv koncerna Foksvagena.

AFERA DOBIJA EPILOG PRED SUDOM Mogu li se građani BiH priključiti tužbi protiv Folksvagena
Foto: Bicycle / Wikipedia

U zvaničnom saopštenju iz Kancelarije za zaštitu potrošača navedeno je da se želi dokazati da je Folksvagen svjesno obmanjivao svoje klijente manipulisanjem rezultata testiranja ispušnih plinova.

Nedavno je obznanjeno da i građani Hrvatske koji su vlasnici nekih Folksvagenovih vozila mogu tužiti ovog proizvođača automobila zbog namjernog manipulisanja softverom za ispušne plinove.

U Registar kolektivne tužbe njemačke Savezne kancelarije za pravosuđe dosad se upisalo više od 400.000 kupaca Folksvagenovih vozila.

Avaz je provjerio da da li i građani BiH mogu slijediti primjer Litvanije, Slovačke, Italije, Austrije, Velike Britanije, Švajcarske, Španije, Portugala, Luksemburga, Belgije i Hrvatske.

Marin Bago, iz Udruženja potrošača Mostar je rekao da je Folksvagen već platio Sjedinjenim Američkim Državama ogroman novčani iznos za sličan problem.

Postoji vjerovatnoća da su isti softveri, koji su bili u automobilima u SAD, prodavani i u BiH. Bilo bi dobro da neko stane ispred građana, dakle imamo Udruženja za zaštitu potrošača, entitetska ministarstva, koja imaju odjeljenja za zaštitu potrošača – kaže Bago.

Ističe da bi bilo dobro da se građani ne organizuju sami, već da neko stane ispred njih.

– Institucije, odnosno država BiH treba da zaštiti ekonomski prostor ove zemlje. Institucije BiH su zadužene za kolektivna kršenja prava potrošača i preko Ministarstva vinostranih poslova kontaktiraju firmu i da pokušaju pronaći dogovor – napominje Bago.

Advokat Sandra Budimir iz Hrvatske u saradnji s kancelarijom Harle & Martinović Rechtsanwalte iz Berlina zastupa nekoliko kupaca iz Hrvatske koji su se odlučili pridružiti kolektivnoj tužbi u Njemačkoj.

Mnogo upita

Budimirova je objasnila da se građani BiH ne mogu uključiti u kolektivnu tužbu protiv Folksvagena.

– Ovo što radimo jeste kolektivna tužba koja je pokrenuta u Njemačkoj i njoj se zasad priključuju samo građani Evropske unije, a BiH nije u Evropskoj uniji – kaže Budimirova.

Ističe da zasad nema osnove za neku tužbu iz BiH.

– Imala sam mnogo upita iz BiH, ali u konsultacijama sa kolegama rečeno mi je da se zasad držimo samo Evropske unije – naglašava ona.

Komplikovana tužba 

Kako se radi o velikom postupku i komplikovanoj tužbi, ne može se tačno precizirati koliko će trajati proces. Prvo ročište je zakazano za 30. septembar, a rok za upis u Registar kolektivne tužbe je besplatan i traje do 29. septembra.

Scroll Up