Svijet

AFERA “IBICA” NE JENJAVA Kurcov saradnik uništio dokaze, ali ga je JEDAN DETALJ ODAO

Samo nekoliko dana nakon što je objelodanjena afera “Ibica”, u čijem je središtu bivši zamjenik austrijskog kancelara i bivši predsjednik Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-kristijan Štrahe, saradnik Sebastijana Kurca, tadašnjeg austrijskog kancelara, koji je ubrzo potom podnio ostavku, naručio je pod lažnim imenom uništavanje nosača podataka u jednom privatnom preduzeću.

AFERA “IBICA” NE JENJAVA Kurcov saradnik uništio dokaze, ali ga je JEDAN DETALJ ODAO
FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA

Ovo je otkriveno zato što isti saradnik nije platio račun.

Kako je preneo austrijski Kurir, podaci su uništeni samo šest dana nakon otkrivanja skandala, koji je na kraju doveo do ostavke svih članova Kurcove vlade. Pretpostavlja se da su podaci povezani s kompromitujućim videom, koji je krišom snimljen na balearskom ostrvu Ibica, a na kojem se vidi kako Štrahe razgovara sa “rođakom” ruskog oligarha o finansiranju stranke i preuzimanju lista “Kronen-cajtung”, koji važi za najuticajniji list u alpskoj republici.

Pokušaj da se prikrije uništavanje dokaza otkriven je samo zato što je službenik, koji je, doduše, dao lažno ime, ostavio tačan broj telefona, tako da mu je policija lako ušla u trag zbog neplaćenog računa.

Kada su ustanovili da je riječ o službeniku iz sjedišta kancelara, pretresli su stan nekadašnjeg Kurcovog saradnika, koji je optužen za prikrivanje dokaza.