Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

AFERA “PIRALEN” NE JENJAVA Zbog kontaminiranog zemljišta stigli MEĐUNARODNI EKSPERTI

Društvo
Autor:

Foto: Vlada RS/RAS Srbija

Međunarodni eksperti, koje je angažovao UNDP, a koji bi trebalo da predlože naredne korake i urade projekat sanacije kontaminiranog zemljišta na području Poslovne zone “Incel”, stigli su u Banjaluku, potvrđeno je za Srpskainfo.

Projekt menadžer holandske kompanije “TAUV” Bodvin Foke će uz pomoć predstavnika Poslovne zone “Incel” obići sve lokacije na kojima je utvrđeno prisustvo piralena, kako bi sagledao problem u cjelini.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS rekli su da je u planu da međunarodni eksperti nakon trodnevnog obilaska, održe sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija i predlože moguća rješenja pomenutog problema.

Foto: Vlada RS/RAS Srbija

Međunarodnim ekspertima dostavljena je sva raspoloživa dokumentacija koju su tražili radi izrade prethodne procjene lokacije. Prikupljanje podataka u ovoj fazi se odnosilo na infrastrukturu podzemnih instalacija, arhivu dozvola koje su izdate za privredne subjekte u okviru Poslovne zone Incel, što podrazumijeva sve dozvole, računajući i preduzeća koja su prestala sa radom, zatim geološke i hidrološke podatke, satelitske snimke lokacije, raspored objekata u Poslovnoj zoni, kompletnu podzemnu komunalnu infrastrukturu i slično.

Rješavanje ovog problema zahtijeva nekoliko faza: tačnu analizu trenutnog stanja, prijedlog rješenja i odabir najbolje tehnike sanacije kontaminiranog područja, detaljan projekat sanacije i, naravno, nakon što problem bude riješen – monitoring i praćenje.

Posljednji podaci uzorkovanja podzemnih voda su ohrabrujući,  imajući u vidu da su pokazali da koncetracije zagađenja piralenom i teškim metalima nisu veće od dozvoljenih.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO