Društvo

AFERA "PIRALEN" NE JENJAVA Zbog kontaminiranog zemljišta stigli MEĐUNARODNI EKSPERTI

Međunarodni eksperti, koje je angažovao UNDP, a koji bi trebalo da predlože naredne korake i urade projekat sanacije kontaminiranog zemljišta na području Poslovne zone “Incel”, stigli su u Banjaluku, potvrđeno je za Srpskainfo.

AFERA "PIRALEN" NE JENJAVA Zbog kontaminiranog zemljišta stigli MEĐUNARODNI EKSPERTI
FOTO: VLADA RS/RAS SRBIJA

Projekt menadžer holandske kompanije “TAUV” Bodvin Foke će uz pomoć predstavnika Poslovne zone “Incel” obići sve lokacije na kojima je utvrđeno prisustvo piralena, kako bi sagledao problem u cjelini.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS rekli su da je u planu da međunarodni eksperti nakon trodnevnog obilaska, održe sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija i predlože moguća rješenja pomenutog problema.

Foto: Vlada RS/RAS Srbija
Foto: Vlada RS/RAS Srbija

Međunarodnim ekspertima dostavljena je sva raspoloživa dokumentacija koju su tražili radi izrade prethodne procjene lokacije. Prikupljanje podataka u ovoj fazi se odnosilo na infrastrukturu podzemnih instalacija, arhivu dozvola koje su izdate za privredne subjekte u okviru Poslovne zone Incel, što podrazumijeva sve dozvole, računajući i preduzeća koja su prestala sa radom, zatim geološke i hidrološke podatke, satelitske snimke lokacije, raspored objekata u Poslovnoj zoni, kompletnu podzemnu komunalnu infrastrukturu i slično.

Rješavanje ovog problema zahtijeva nekoliko faza: tačnu analizu trenutnog stanja, prijedlog rješenja i odabir najbolje tehnike sanacije kontaminiranog područja, detaljan projekat sanacije i, naravno, nakon što problem bude riješen monitoring i praćenje.

Posljednji podaci uzorkovanja podzemnih voda su ohrabrujući,  imajući u vidu da su pokazali da koncetracije zagađenja piralenom i teškim metalima nisu veće od dozvoljenih.