Svijet

"AFERA SAVJETNIK" Njemačku potresa veliki skandal, a u centru su šefica Evropske komisije Fon Der Lajen i NJENA DJECA

Kako javlja list Špigel, Komisija za budžet njemačkog Bundestaga je izračunala kako su samo prošle, 2019. godine njemačka ministarstva ukupno platile oko pola milijarde evra raznim spoljnim stručnjacima i savjetničkim agencijama za njihove usluge.

"AFERA SAVJETNIK" Njemačku potresa veliki skandal, a u centru su šefica Evropske komisije Fon Der Lajen i NJENA DJECA
FOTO: OLIVIER HOSLET/EPA

Ovaj skandal je započeo otkrićem kako je sadašnja predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kad je postala njemačka ministarka odbrane gotovo odmah izazvala skandal koji se danas već naziva “afera savjetnik”. Ali Komisija za budžet je utvrdila kako ministarstvo odbrane nipošto nije jedino, čak nije niti ministarstvo koje je najviše plaćalo savjetničkim agencijama, piše Dojče vele.

Političarka stranke CDU, Ursula fon der Lajen je 2019. bila izabrana za predsjednicu Evropske komisije već kad su počeli da stižu zvanični izvještaji o isplatama u ministarstvu odbrane za savjetničke usluge. Ona je godinu dana nakon što je postala ministarka 2013. za državnu sekretarku u tom ministarstvu postavila Katrin Suder sa zadatkom reforme struktura u njemačkoj vojsci.

Treba priznati kako je zadatak bio izuzetno težak: decenijama su se u Bundesveru razvijale paralelne i institucije kojima je još teško bilo setiti se što im je bila svrha, ali su svi rodovi vojske čvrsto ustrajali na “svojim” položajima. Nova sekretarka je zato u pomoć pozvala savjetničku agenciju u kojoj je donedavno i sama radila: Mekinzi.

Ali, to se vremenom pretvorilo u golem iznos kojeg je primala ta agencija jer se čulo kako neki od tih savjetnika primaju honorare i po 2.000 evra po danu. Posebno problematično je bilo što su u agenciji Mekinzi u to doba radila i djeca Fon der Lajen.

Tom aferom se i zvanično bavila Istražna komisija Bundestaga koja je predočila golemu količinu dokumenata: 4.600 registarskih knjiga, ali je na olakšanje hrišćanskih demokrata, utvrdila kako Fon der Lajen praktično nikad nije sama potpisala nalog savjetničkoj agenciji. Uprkos tome, stranke opozicije je smatraju odgovornom za ono što se zbivalo u njenom ministarstvu, ali njenim odlaskom na dužnost u Brisel nije završen skandal oko isplata raznim savjetničkim firmama.

Skandal, ali bez epiloga

Istražna komisija je utvrdila i kako je obrisan niz poruka u službenim telefonima ministarke. Ona je prošlog februara izjavila kako je “bilo previda”, ali je i dalje ustrajala u opravdanosti angažovanja savjetničke firme. Državna sekretarka Suder je, na vlastiti zahtev, napustila ministarstvo odbrane još krajem 2018. godine, a ministarka Fon der Lajen joj je na oproštaju dodijelila i odlikovanje za učinjene zasluge. Danas je na vodećem položaju u Digitalnom savjetu njemačke vlade.

Ali istražna komisija je utvrdila i kako u ministarstvu odbrane u međuvremenu “nezamislivo normalno poslovanje” bez usluga savjetnika. List “Špigel” i drugi mediji su proteklih mjeseci više puta upozoravali kako takve savjetničke agencije već ugrožavaju i temeljna načela parlamentarne demokratije jer ne samo da “savetuju”, nego i u drugim ministarstvima vode projekte, upravljaju procesima, čak i pišu zakone – iako se teško može utvrditi ne samo nadležnost, nego i stručnost i nepristranost tih “savjetnika”.

Sad je dosta!

Kako je prošle nedjelje konstatovala Komisija za budžet, s takvom praksom se nije prestalo niti nakon skandala: ne samo da su njemačka ministarstva i druga državna tijela u 2019. platila oko pola milijarde evra za usluge savjetničkih firmi, nego je i u prvih šest mjeseci plaćeno 186 miliona evra za usluge spoljnih savjetnika. Na čelu više nije ministarstvo odbrane, nego ministarstvo unutrašnjih poslova Horsta Zehofera (CSU) koje je na takve troškove izdalo 79,8 miliona evra, ali i ministar finansija Olaf Šolc (SPD) za savjetnike platio 48,2 miliona evra.

Zaključak Komisije je kratak: njemačka vlada u sljedećim mjesecima mora da predoči mjere kojima će se “bitno smanjiti” angažman spoljnih savetnika. Već do sredine juna sledeće godine svako ministarstvo mora da predoči izveštaj kakve mjere preduzimaju. U suprotnom, u nadležnosti Komisije za budžet Bundestaga su i sredstva koja su dodeljena ministarstvima i gdje bi onda moglo doći do korekcija, piše Dojče vele.