Hronika

AKCIJA “BALKANSKI KARTEL” Šta je saradnik narkodilera iz Sarajeva UHAPŠEN U PERUU otkrio Amerikancima?

Međunarodna policijska akcija “Balkanski kartel”, koja je prije tri dana počela zbog sumnje da je više desetina osoba iz pet zemalja Evrope, među kojima su i dva državljana Bosne i Hercegovine, pralo novac od preprodaje droge, rezultat je istrage u koju je uključena američka policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droge (DEA).

AKCIJA “BALKANSKI KARTEL” Šta je saradnik narkodilera iz Sarajeva UHAPŠEN U PERUU otkrio Amerikancima?
FOTO: RAS SRBIJA

Glavni osumnjičeni za uvoz droge iz Južne Amerike u Evropu kad je u pitanju BiH su braća Mirza i Ervin Gačanin iz Sarajeva. Oni su pod sumnjom da su od prodaje kokaina na tržištu Evrope zaradili više miliona maraka, piše Avaz.

Oni su novac od šverca droge prali kupujući brojne nekretnine u BiH, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Holandiji. Pretres njihove imovine u BiH obavili su Federalna uprava policije (FUP) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a još se traga za sakrivenim vozilima u Hrvatskoj.

Pročitajte još

Ova dvojica državljana BiH odranije su poznata organima gonjenja, ali je tek nedavno otkriveno da su dio velikog lanca narkokartela. Državna agencija za istrage i zaštitu o tome je prije mjesec obavijestila i Europol.

Prema informacijama Avaza iz izvora bliskih istrazi, ključna osoba u razotkrivanju braće Gačanin je Sarajlija Smail Šikalo, koji je prije četiri mjeseca uhapšen u Peruu sa dvije tone kokaina i nalazi se u pritvoru.

Šikalo je bio glavni operativac na terenu, kojeg su u Peru poslala upravo braća Gačanin. On je prije mjesec, kako se pretpostavlja, progovorio, i to agentima američke DEA, koji su se uključili u istragu.

Šikalo je prethodnih mjeseci izbjegavao saradnju sa peruanskim istražiteljima, a istinu i lanac trgovine drogom za Evropu otkrio je tek po dolasku američkih istražitelja iz DEA-e.

Uvezan s Cufajem

Gačanin, nakon čega su počeli slagati mozaik. Navodno je kazao da ga je siromaštvo natjeralo da se bavi švercom droge i da je novac slao u Sarajevo.

Bio je uvezan i sa Sarajlijom Davidom Cufajem, koji je, također, hapšen u Peruu zbog šverca kokainom.

Šikalu sada prijeti 40 godina robije.

Sve počelo iz teretane

Inspektori SIPA sumnjaju da su se braća Gačanin sa Šikalom i Cufajem počeli intenzivnije družiti u jednoj teretani na području opštine Novi Grad.

Istragom je utvrđeno da su braća Gačanin Šikala, koji je dolazio iz skromne porodice, uvjerila da bi vrlo lako, ako bude slušao njihove upustva, mogao pobjeći iz siromaštva i doći do brze zarade.

Braća Gačanin te Cufaj i Šikalo pripadaju istoj ekipi, koja je odrasla u sarajevskim naseljima Buča i Boljakov Potok. Odatle su se poslije otisnuli u svijet šverca droge i kriminala. U Sarajevu su slovili za vrsne sportiste.

 

Prihvati notifikacije