Hronika

AKCIJA "OBJEKAT" Zbog reketiranja uhapšeno pet osoba na području Tuzlanskog kantona

Pet osoba je uhapšeno u akciji Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) kodnog naziva “Objekat” zbog sumnje na reketiranje.

AKCIJA "OBJEKAT" Zbog reketiranja uhapšeno pet osoba na području Tuzlanskog kantona
FOTO: A.K. /KLIX/RAS SRBIJA

Nakon višemjesečne istrage, po nalogu Opštinskog suda Živinice i uz nadzor Tužilaštva Tuzlanskog kantona, pripadnici Uprave policije MUP TK danas su izvršili pretrese na pet lokacija u ovom kantonu.

Tom prilikom je uhapšeno pet osoba iz Tuzle, Živinica i Banovića koji su osmumnjičeni za počinjenje više krivičnih djela, odnosno iznudu, nasilničko ponašanje i ugrožavanje bezbjednosti, piše Klix.

Kako je rekao direktor Uprave policije MUP TK Dževad Korman, oni su osumnjičeni da su u proteklom periodu uz upotrebu sile i ozbiljnje prijetnje prema vlasnicima ugostiteljskih objekata i privrednih subjekata, vršili ilegalno obezbjeđenje ugostiteljskih objekata. Vlasnike su, kako je pojasnio Korman, prisiljavali da čine radnje na svoju i štetu tuđe imovine.

Tom prilikom kod ovih osoba pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljim krivičnim postupcima. Riječ je o određenoj količini oružja, municije raznih vrsta i kalibara, više mobilnih telefona, kao i uniformi koje koriste agencije za zaštitu osoba i imovine – rekao je Korman.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u Upravi policije MUP TK biti predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.