Gradovi

Akcija ženske poljoprivredne zadruge: Posađena smokva “sušalica”

U okviru projekta Ženske poljoprivredne zadruge „Smokvica“ koja je formirna u okviru „Ženskog centra“ Trebinje danas je posađano 160 sadnica smokve, autohtone vrste „sušilica“ na plantaži u selu Mesari.

Akcija ženske poljoprivredne zadruge: Posađena smokva “sušalica”
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Direktorica „Ženskog centra“ Trebinje Ljiljana Čičković istakla je da će se smokve podizati i obrađivati na organski način.

– Parcela je veličine od oko devet hektara, a na istom području planiramo posaditi i kupus raštan. Naš glavni cilj jeste da podržimo žene iz reda ranjivih kategorija, kao i mlade ljude, tako što ćemo im omogućiti zaposlenje na ovim plantažama – objasnila je Čičković.

Natalija Simović, direktorka programa donacija u „Trag fondaciji“ kazala je da oni pored brojnih organizacija širom BiH, od 2015. godine podržavaju i „Ženski centar“ Trebinje.

– Ovo organizacija kroz ovaj projekat sadnje smokvi nastoje da dugoročno obezbijede ekonomsko osnaživanje i dostojanstven život ženama žrtvama porodičnog nasilja – dodala je Simović.

Ambasadorica Republike Češke Ivana Hlavsova navela je da je BiH  jedna od pet država prioriteta Češke razvojne pomoći u cijelom svijetu i svake godine ulažemo od tri do četiri miliona evra u različite projekte.

– Žene iz zadruge “Smokvica” mnogo su radile na njegovoj realizaciji posljednje tri godine, a mi smo doprinijeli sistemom navodnjavanja, bez koga se ne može krenuti u poljoprivredu-  istakla je Hlavsova.

Dosadašnja vrijednost projekta koji se fazno realizuje je oko 120 hiljada KM, a u realizaciju su pomogli resorno ministarstvo Vlade RS, grad Trebinje, fondacije “Trag” i “OAK”, ambasada Češke u BiH, Džeder centar Vlade RS i EU.  

Prihvati notifikacije