Društvo

Ako napravite pauzu, preostaje vam sljedeće: Na ovaj način su srpske porodice DOBIJALE SLAVE i samo u 2 slučaja su mogle da promijene

Slava su jedinstveni tradicionalni srpski običaj u svijetu. Svuda gdje ima srpskih pravoslavnih stanovnika ima slavi se i slava. Prenosi se sa generacije na generaciju vjekovima i svaka porodica ima svog zaštitnika, svoje krsno ime.

slavski stol, svijeća, pogača
FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

A kako smo dobili slavu koju slavimo zašto neka porodica slavi baš tog sveca? Ova priča seže daleko unazad, u doba prije pojave hrišćanstva na ovim prostorima, kada je naš narod bio paganski. Porodice su i tada odavale počast precima i proslavljale svoje zaštitnike, ali paganske bogove. Sa dolaskom hrišćanstva ti duboko ukorenjeni običaji i vjerovanja su manje ili više opstajali, pa se desilo svojevrsno sažimanje.

slavski stol, svijeća, pogača
FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

Predanje kaže da se Sveti Sava potrudio da donese kult slave među narod tako što je, kad bi čuo da je nekoj porodici zaštitnik bog Perun, dodjeljivao joj hrišćanskog svjetitelja Iliju gromovnika.

Kad bi čuo da je u pitanju porodica putnika, njoj je dat Sveti Nikola, a ako je porodica slavila nekog čuvara zdravlja, davali bi joj svece Kozmu i Damjana ili Svetog Pantelejmona, prenosi Žena Blic.

Pročitajte još

Tako se slava dalje ukorenjivala kao kult i nastavljala, uz posvećenost svecu, da predstavlja i odavanje časti precima.

Kasnije slava se vezivala i za porodično prezime, te se tako danas porijeklo unazad može pratiti i preko slave jer je ona jedan od čvršćih putokaza u porodičnom stablu. Jednostavno, slava je toliko utkana u naš identitet da se u porodici uglavnom nikad ne mijenja. Prenosi se kroz vijekove sa oca na sina.

Promjena slave zbog krvne osvete

Ipak, u nekim rijetkim slučajevima porodica slavu promjeni.

To se dešavalo ranije u vrijeme krvne osvete, posebno na prostorima Kosova i Metohije, Bosne, Crne Gore. Tada bi porodica bježeći promjenila i prezime i slavu da bi se sačuvali budući naraštaji.

Dešavalo se i da se slava mjenja ako se porodica preseli na neko drugo imanje. Recimo, na imanju starijeg preminulog strica od dva brata jedan nastavlja da slavi porodičnu slavu, a drugi uzima slavu tog strica koji nema nasljednika. Tako se sačuvaju obe slave.

A šta ukoliko se u nekoj porodici prethodnih decenija nije slavila slava, recimo otac i djeda nisu to radili, a naslednik danas želi?

Tada se gleda šta su preci slavili i nasljednik preuzima tu slavu. Oni koji iz nekog razloga ne znaju svoje porijeklo u dogovoru sa nadležnim sveštenikom treba da izaberu sveca kog će slaviti.

Porijeklo i identitet

Slava je bila i ostala pokazatelj istorije i identiteta porodice i familije. I ona možda ima u sebi obrise paganskog, ali hrišćanski elementi su primarni – hljeb i vino kao simbol Hristovog tela i krvi, žito u čast svetitelja i predaka.

Slava je danas prilika da se porodica i prijatelji sakupe uz hranu i piće, ali to je, prije svega, dan kad se svi zajedno pomolimo i za žive i za mrtve, kad se sjećamo svog porijekla, prenoseći tu nit dalje svojim potomcima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije