Društvo

Kako da PROĐETE JEFTINIJE za Đurđevdan: Neka vas ne uplaše sumorne najave da će prasići ponovo KOŠTATI KAO SUVO ZLATO, postoji rješenje

Očekuje se da će cijena prasića do Prvog maja i Đurđevdana sa sadašnjih 11 skočiti na 15 maraka, koliko su koštali i tokom Božića.

prase na ražnju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ako ostavimo na stranu tradiciju, izračunajmo da li se isplati udovoljiti ucjenama domaćih uzgajivača svinja.

Prase od, recimo, 25 kilograma žive vage bi u tom slučaju koštalo 375 KM, a ako ne želimo sami da ga pečemo, kontrola na trihinelozu, klanje i pečenje bi cijenu diglo na oko 480 maraka. Uzmimo u obzir da je prinos klanja oko 70 odsto i da će pečenjem doći do dodatnog smanjenja težine. To znači da ćete otprilike dobiti 15 kilograma pečenog mesa za slavsku gozbu, što daje prosječnu cijenu od 30 KM po kilogramu.

Da je računica prilično tačna govori i trenutna ponuda ispečenih prasića u komadu u tržnim centrima, čija je cijena oko 33 KM.

Malo drugačije za Đurđevdan

Sada smo došli i do alternative. Svaka čast tradiciji, ali da pečeno prase košta više od filea šarana (25 KM) van svakog je razuma. Lijepo je osjetiti miris klempe na trpezarijskom stolu, ali šta fali staroj dobroj svinjetini?!

Pročitajte još

Uzgred, podsjetimo da se prase “vodi” do težine od 25, a tovljenici od 25 do 120 kilograma.

Trenutna cijena svinjske plećke (bez kostiju) je od 9 do 11 maraka, but se u tržnim centrima može naći za najmanje 13, a krmenadle za 25 KM i više. Uzmite po 5 kilograma od svega i potrošićete između 250 i 300 maraka. U odnosu na onih 480 maraka u pitanju je, priznaćete, značajna ušteda.

Pečeno prase postalo luksuz

Pečeno prase je luksuz – parafrazirajmo na kraju jednog narodnog poslanika, a na vama je da odlučite hoćete li se ravnati po onome “šta će mi reći gosti”, pa koliko košta da košta, ili ćete se širiti koliko vam je dugačak jorgan.

U svakom slučaju, želimo vam srećnu slavu!

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu