Magazin

(FOTO) Mnogi Srbi to rade, a grijeh je: Ovu stvar nikako ne bi trebalo da radite za trpezom na Nikoljdan  

 Sveti Nikola je jedna od većih slava kod Srba, ako ne i najveća budući da veliki broj vjernika slavi ovu krsnu slavu.

slavski stol, svijeća, pogača
FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

Međutim, mnogi na taj dan mrse iako slava pada u Božićni post.

Uoči Nikoljdana na društvenoj mreži X pokrenula se polemika oko toga ko slavi ovu slavu sa mrsnom, a ko sa posnom trpezom.

Poznajete li i vi nekoga ko slavi Svetog Nikolu – na mrsno – navodi se u objavi koja je pokrenula lavinu komentara, a autor je i objasnio da je ovo pitanje postavio bez zle namjere.

Pročitajte još

Sudeći po reakcijama mnogi vjernici ovu slavu proslavljaju s mrsnom trpezom.

– Da. često kod krajišnika i krajiških kolonista u Vojvodini. Do podne posno od podne mrsno. Iz Knina. Običaji. A pola moje familije Svetog Jovana na srijedu ili petak uredno mrse – navodi se u jednom komentaru, dok u drugom stoji:

– Moja baba, 1892. godište, je slavila mrsno i tvrdila da je u Beogradu uvijek tako bilo. Sveti Nikola je mrsna slava. 90% slavi uz ribu. U Železniku, na primjer slave iz pečenje, to sam samo tamo video i čuo.

Građani tvrde i da pojedine porodice u Sremu slave Svetog Nikolu sa mrsnom trpezom.

Ikona svetog nikole
FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIEER

– Ja slavim mrsno, moji roditelji, muževi, roditelji kao i pola Srema. Mi oduvijek. Naravno, na stolu pola posno-pola mrsno. Ja pitala sveštenika. Kaže-vi otvorite kuću za sve vaše prijatelje, i vjernike i ateiste i hoćete lijepo da ih počastite, pa nek jede ko sta hoće – navodi se u komentaru.

Međutim, neki su napisali i da je Sveti Nikola isključivo posna slava.

– Za pravoslavne hrišćane nema dileme da je Sveti Nikola posna slava, jer se pada u vrijeme Božićnog posta. Dakle trpeza je posna – napisao je jedan korisnik, dok su pojedini sveštenici više puta upozoravali da je grijeh spremati mrsnu slavu za Nikoljdan.

I teolog SPC Hadži Dragan Popović rekao je na Prvoj televiziji da je Sveti Nikola uvijek posna slava.

– Uvijek je posna slava, jer je za vrijeme Velikog posta, koji je treći po strogoći. Prvi je Vaskršnji, pa Bogorodičin, pa je na trećem mestu 40 dana Božićnog posta. Treba to ispoštovati jer apostol Pavle kaže da nagradu dobija samo onaj ko se takmiči po pravilima – objasnio je on tom prilikom, piše Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije