Društvo

"Ako se ne budemo vakcinisali, slijedi ČETVRTI TALAS" Dr Veličković poručila da virus uvijek nađe slabu tačku, a da je to nevakcinisana osoba

Pomoćnica direktora kovid bolnice Batajnica dr Jelena Veličković izjavila je da je u toj ustanovi trenutno na liječenju 58 pacijenata, od kojih 11 na intenzivnoj njezi, dodajući da zabrinjava porast broja pacijenata koji su primljeni u bolnicu, posebno onih sa težim stanjem.

"Ako se ne budemo vakcinisali, slijedi ČETVRTI TALAS" Dr Veličković poručila da virus uvijek nađe slabu tačku, a da je to nevakcinisana osoba
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Još uvijek svi imamo svježe sjećanje na prethodne talase i svakako brojke treba, ne da nas plaše, ali da nas zabrinjavaju – rekla je Veličković za TV Tanjug.

Ona je navela da je situacija u bolnici u Batajnici stabilna, jer su i kapaciteti veliki, ali da zabrinjava porast broja pacijenata primljenih u bolnicu, kao i porast broja pacijenata koji imaju dosta tešku kliničku sliku.

U Batajnici se trenutno na liječenju nalazi 58 pacijenata, od kojih je 11 na intenzivnoj njezi.

– Samo juče imali smo devet prijema što je više u odnosu na prethodne dve nedelje, kada je bilo jedan do dva prijema dnevno – upozorava dr Veličković.

Pročitajte još

Prema njenim riječima, struktura pacijenata na intenzivnoj njezi se promenila, i za razliku od ranijeg perioda kada su to većinom bili stariji, sada ima više mlađih pacijenata, ispod 40 godina starosti, sa teškom kliničkom slikom.

– Neki su povratnici sa ljetovanja, neki su se zarazili tokom svakodnevnih aktivnosti, na radnom mjestu, na proslavama, kao i obično. Oni koji su na intenzivnoj su životno ugroženi – rekla je dr Veličković.

Dodaje da pacijenti koji su hospitalizovani imaju tešku kliničku sliku, dugotrajan kašalj, temperaturu, smetnje sa disanjem.

– Nije se mnogo promijenilo u odnosu na početak, što je šteta, jer smo sada u prednosti u odnosu na prije godinu i po danas, imamo vakcine i svi ti loši ishodi bi se mogli preduprediti – ističe dr Veličković.

Takođe, navela je i da najveći broj hospitalizovanih u Batajnici nije vakcinisan, iz različitih razloga, neki svojom odlukom, dok neki nisu imali indikacije da se vakcinišu, ali da u bolnici ima i vakcinisanih, međutim, njihova klinička slika je blaža.

Ona je dodala da nijedna vakcina nije stoprocentno efikasna, ali da je, ako je njen primarni cilj da spriječi tešku kliničku sliku, smrtni ishod ili intenzivnu njegu, postigla cilj, jer su vakcinisani svakako u povoljnijoj situaciji u odnosu na nevakcinisane.

– Virus je svuda prisutan. Imali smo pacijente koji su se vratili sa letovanja u Grčkoj, ali imamo i pacijenta koji se vratio sa Sejšelskih ostrva. Virus je svuda i uvek će naći slabu tačku, a to je nevakcinisana osoba – rekla je dr Veličković.

Na pitanje kakva nas jesen očekuje, Veličković kaže da želi da bude optimista i da se neće ponoviti prošlogodišnja jesen.

– Ali, ako se ovakvi trendovi vakcinacije nastave i nepridržavanje epidemioloških mjera nevakcinisanih, slijedi nam sigurno četvrti talas. Možda ne nagao kao prethodni, ali će dugo trajati, što je iscrpljujuće za zdravstveni sistem, ali i pacijente koji u nekovid bolnicama čekaju na liječenje. To bi trebalo da izbjegnemo -rekla je dr Veličković.

Ona je navela i da je ovaj trenutak, u kojem ljeti imamo ovoliko pacijenata, i toliki broj zaraženih, vrijeme da se neke mjere donesu, koje će ograničiti kretanje.

Na pitanje koliko je zdravstvenih radnika u Batajnici vakcinisano, dr Veličković je rekla da nema precizan podatak, jer pored stalno zaposlenih u toj bolnici, u ustanovi rade i ljekari, medicinske sestre i nemedicinsko osoblje KSC i drugih, ali da je među lekarima sa kojima ona radi bio masovan odziv još na početku vakcinacije, kada je vakcinisan najveći broj ljekara.

Prihvati notifikacije