Društvo

(FOTO) Ko može da zaboravi policijski čas, maske, stalnu dezinfekciju, izolaciju: Prije 4 godine KORONA JE STIGLA U BiH, podsjećanje kako nam je život tada izgledao

Korona virus zvanično je potvrđen tijekom decembra 2019. u gradu Wuhanu u Kini, dok je prvi slučaj oboljenja zabilježen mjesec ranije. Zbog brzog širenja ove bolesti Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju. U BiH je stigla 2020. godine.

Kovid odjeljenje na UKC RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Niko ni u najcrnjim slutnjama niko nije mogao pomisliti kako će ovaj virus u potpunosti poremetiti i ugroziti živote. Ljudi su se postepeno navikavali na izolaciju i odvojenost jedni od drugih, na nošenje zaštitnih maski, vakcinaciju. Mnogima je još u živom sjećanju policijski čas koji je uveden kako bi se spriječilo kretanje građana i prenos virusa.

Korona stigla u BiH

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić potvrdio je da je 5. marta 2020. godine testirano 26 učenika i 12 nastavnika Osnovne škole “Branko Ćopić” na tada novi korona virus i kako su svi nalazi negativni. Oni su tada ostali u izolaciji 14 dana jer je tu školu pohađao učenik koji je bio zaražen korona virusom.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
Kovid odjeljenje UKC RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prvi potvrđeni slučaj korona virusa u BiH bio je muškarac koji je boravio u Italiji. Radilo se radniku koji je boravio u Italiji, a koji se nakon povratka u Banjaluku prebačen u UKC. Njegova supruga je bila negativna, ali je dijete oboljelog bilo pozitivno na korona virus. Dana 9. marta peti slučaj u BiH potvrđen je u Zenici, prvi u Federaciji BiH. Istog dana su izdane preporuke da se ne održavaju javni skupovi na području FBiH.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 11. marta 2020. proglasila je globalnu pandemiju korona virusa.

Dana 12. i 13. marta 2020. godine brojni gradovi donijeli su odluku o ograničavanju rada trgovina prehrambenim proizvodima, restoranima, kafićima, kao i zabranu svih aktivnosti u teretanama i fitnes centrima. Među njima su bili Banjaluka, Čelinac, Prnjavor, Mrkonjić Grad i Doboj.

Savjet ministara BiH 17. marta proglasilo je stanje prirodne i druge nesreće. Četiri dana kasnije uveden je policijski čas u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Do 20. marta donesene su odluke o zabrani kretanja mlađima od 18 i starijim od 65 godina u RS i FBiH.

Republika Srpska proglasila je vandredno stanje 28. marta nakon što su zabilježena 162 slučaja zaraze korona virusom. Već 2. aprila broj slučajeva je prvi put prešao 500, piše Večernji list.

Heroji u bijelom

Borba protiv kovida u prvi plan je izbacila heroje u bijelom, medicinske radnike koji su danonoćno radili na spasavanju života sve većeg broja pacijenata.

Prema zvaničnim podacima koji se mogu pronaći na stranici worldometers.info, u BiH je do danas bilo ukupno 403.585 osoba oboljelih od korona virusa. Izliječeno je 379.084 građana, a umrlo je 16.385. Prema ovoj skali koja je posmatrala stanje u 231 zemlji BiH se našla na 97. mjestu, odnosno u gornjoj polovini ugroženih zemalja.

Prema zvaničnim podacima, u svijetu je do sada bilo zaraženo 703.906.977 ljudi, ozdravilo je 674.841.811, dok je njih 7.003.727 umrlo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu