Društvo

Ako sutra zagrmi, to znači samo jedno: Evo kakvo vjerovanje se vezuje za praznik svetog Ilije

Srpska pravoslavna crkva i vjernici sutra obilježavaju Svetog proroka Iliju. Ilindan uvijek pada 2. avgusta i obilježen je crvenim slovom u crkvenom kalendaru. Sveti Ilija je poznat i kao Ilija Gromovnik.

Sveti Ilija
FOTO: TELEVIZIJA HRAM/YOUTUBE/SCREENSHOT

U narodnoj tradiciji Ilija Gromovnik, starozavjetni prorok i svetac, gospodar je groma nebeske vatre i kiše, a pravoslavni hrišćani vjeruju da se vozi svojim plamenim kolima i zato se, kad grmi na ovaj dan, kaže da to tutnje Ilijina kola. Zimi putuje sankama i zato tada nema nepogoda i groma.

Ilija Gromovnik je, prema vjerovanju, taj koji određuje kada i gdje će padati kiša, a kada će biti suša. Ovaj svetac donosi oluju i nepogodu, odlučuje kad pucaju gromovi i udaraju munje. A evo šta je posrijedi.

Vjeruje se da tada on gađa đavola, jer narod tvrdi da svako mjesto koje je munjom pogodio Ilija označava mjesto gdje đavo stoji.

Prema vjerovanju, Ilija često zaboravi kada je njegov dan, pa svake godine pita svoju sestru Ognjenu Mariju, a ona ga slaže da je praznik već prošao da Ilija ne bi gromovima i munjama nanio mnogo štete. Zato se, kad grmi na ovaj dan kaže: Prisjetio se Ilija.

Kod svih Slovena postoji vjerovanje da Sveti Ilija gromom pobjeđuje đavola koji se krije i pokušava da se spasi zavlačeći se u vodu, pod drvo ili pod kamen. Za vrijeme nepogode ljudi ne treba da se kriju pod drvećem ili u vodi, ne treba sjediti na međi jer tamo se javljaju đavoli.

Pročitajte još

Kod Slovena, čovjek koji pogine od groma, mogao je biti smatran za pravednika, srećnika, ali i za grešnika u kome se krio đavo.

Do danas se u seoskim krajevima zadržao običaj da se na Svetog Iliju nikako ne radi u polju, da se ne bi navukao gnjev svetitelja. Ipak, vjeruje se da poslije njega ljeto polako prolazi, pa je iz davnina ostala i poznata izreka: Od Svetog Ilije, sunce sve milije.

U nekim krajevima vjeruju da će istruliti svi orasi i lješnici ako grmi i pada kiša na ovaj dan, piše Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije