Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ALARMANTNI PODACI SVJETSKE BANKE Skoro polovina stanovništva do sada napustila BiH

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Gužve ispred Konzulata Slovenije u Banjaluci

Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke, Bosnu i Hercegovinu je do sada napustilo gotovo polovina stanovništva, tačnije 49,5 odsto.

Ovo BiH dovodi na sami vrh neslavne tabele, jer skoro polovina građana rođenih u BiH sada živi izvan nje, pokazuje izvještaj pod nazivom “Migracije i odliv mozgova u Evropi i centralnoj Aziji”.

Podaci Svjetske banke pokazuju da je na drugom mjestu u Evropi Albanija sa 39,8 posto, dok je Sjeverna Makedonija na četvrtom mjestu, jer četvrtina Makedonaca sada živi izvan nje. Srbije nema na listi.

Foto: Svjetska banka/RAS Srbija

Kao poseban problem se navodi odlazak visokokvalifikovanih radnika, te da visokokvalifikovane osobe čine 55 posto ukupnog broja emigranata iz BiH.

Navode da razni faktori utiču na odliv mozgova, a pored viših primanja tu su i prilike za stručno usavršavanje i obuku, bolja budućnost za članove porodice, te bolji životni i radni uslovi.

Simptom, a ne uzrok

U izvještaju stoji da je odliv mozgova često simptom, a ne uzrok loše ekonomije države, te da dugotrajna emigracija visokobrazovanih radnika ostavlja dugotrajne negativne posljedice na države koje napuštaju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO