Hronika

ALEKSIĆU PRIJETI 20 GODINA ROBIJE Osumnjičen da je silovao djevojke od 2008. godine, dokazi prikupljeni za 7 žrtava

Samozvanom profesoru glume Miroslavu Miki Aleksiću zbog više silovanja učenica, ali i nedozvoljenih polnih radnji koje je izvršavao nad njima prema preti kazna od 20 godina zatvora.

ALEKSIĆU PRIJETI 20 GODINA ROBIJE Osumnjičen da je silovao djevojke od 2008. godine, dokazi prikupljeni za 7 žrtava
FOTO: M.MITROVIĆ, D ZIVANCEVIC / RAS SRBIJA

Viši sud u Beogradu potvrdio je prošle nedjelje optužnicu protiv Miroslava Mike Aleksića kojom ga tereti za obljubu i seksualno zlostavljanje svojih sedam učenica u školi glume u Beogradu. Optužnicom, utvrđeno je da je silovanje i nedozvoljene polne radnje izvršavao u periodu od 2008. do 2020. godine. Zbog ovih djela Krivičnim zakonikom njemu je zaprećena kazna od pet do 15 godina robije, odnosno od dvije do 10 godina zatvora.

U praksi to ne znači da će on biti osuđen na 15, odnosno 10 godina, već će za svako krivično djelo koje mu se stavlja na teret kazna morati da bude izrečena posebno. Prijema riječima Milana Kneževića, iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije i osnovnog javnog tužioca u Bačkoj Palanci, prema Krivičnom zakoniku Srbije, Aleksiću može biti izrečena maksimalna kazna zatvora od 20 godina. Pojasnio je i na osnovu čega, piše Blic.

– Ukoliko se dokažu svako silovanje i nedozvoljene polne radnje za koje se tereti, njemu će za svako djelo biti izrečena posebna sankcija. Hipotetički, njemu se na teret stavlja više silovanja i nedozvoljenih polnih radnji, a za svako od njih je zaprećena maksimalna kazna od 15, odnosno 10 godina zatvora. Priliikom izricanja presude sud izriče jedinstvenu kaznu, a koja kako predviđa Krivični zakonik ne može premašiti 20 godina, iako je možda kazna kada se saberu sve sankcije koje mu mogu biti izrečene, veća – objašnjava Knežević.

Pročitajte još

I u Krivičnom zakoniku je to jasno objašnjeno pod članom 60 koji glasi: “Ako je učinilac jednom radnjom ili sa više radnji učinio više krivičnih djela za koja mu se istovremeno sudi, sud će prethodno utvrditi kazne za svako od tih djela, pa će za sva ta djela izreći jedinstvenu kaznu (…) ako je za krivična djela u sticaju utvrdio kazne zatvora, povisiće najtežu utvrđenu kaznu, s tim da jedinstvena kazna ne smije dostići zbir utvrđenih kazni, niti preći dvadeset godina zatvora”.

Dok se čeka pravosnažnost optužnice Aleksić dane provodi u pritvoru. On je uhapšen u januaru ove godine, nakon što su ga učenice škole glume u kojoj je predavao prijavile za silovanja i seksualna zlostavljanja.

Klupko užasa počelo je da se odmotava kada je hrabra glumica Milena Radulović u ispovijesti za “Blic” otkrila da ju je silovao učitelj glume kada je imala 17 godina. Kako je tada ispričala, to se nije desilo samo jednom. Milena Radulović ispričala je za Blic da su ona i nekoliko djevojaka, od kojih su neke maloljetne, prijavile policiji da ih je silovao ili seksualno uznemiravao.

– Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se – ispričala je Milena Radulović u razgovoru za Blic.

Nakon nje, još jedna hrabra mlada glumica, Iva Ilinčić svedočila je o svom strašnom iskustvu. Kako je rekla, ona nije bila silovana, ali ju je Aleksić seksualno zlostavljao. Šest godina ona je o tome ćutala.

– Bukvalno nikome nisam rekla. Ni mami, ni tati, ni sestri, ni tadašnjem dječku, sadašnjem… Nikome. Ne znam kako to da objasnim. Stidela sam se, preuzela sam njegovu sramotu, osjećala sam se kao saučesnik. Bila sam mala, nisam shvatala da nisam saučesnik, već žrtva jednog izrazito inteligentnog čovjeka koji je stalno govorio da me zna u dušu. I stvarno me je znao. On je imao isti sistem sa svakom žrtvom, znao je kako da se približi i koliko god ti kod kuće smišljaš šta ćeš mu reći, sljedeći put kada te napadne, plašiš se i vraćaš se, jer ne želiš da izađeš iz svoje grupe… Dokle to ide? Ne želiš da on misli loše o tebi. Ne želiš da on misli da nisi spremna da uradiš sve za njega. Konstantno postavlja stvari da ti je dao cijeli svijet na dlanu, ponavlja “ja sam vama potreban, ne vi meni”, a mi kao mantru to slušamo 10 godina – ispričala je Iva Ilinčić.

Treća žrtva koja danas ima 20 godina možda je doživjela i najveću traumu. Kako je ispričala, nju je Aleksić silovao prvi put kada je imala 18 godina. Poslije toga, tvrdi, silovanje se ponavljalo svakog utorka sedam mjeseci.

Posljednja od djevojaka ispovijest je dala u martu. Ona je praktično i posljednja Aleksićeva žrtva prije nego što je prijavljen policiji i priveden. Djevojka koja je insistirala da ostane anonimna tek skoro je napunila 18 godina. Ona nije silovana, već je doživela neprijatnost kada joj je Aleksić rekao da se skine, a zatim je dodirivao. To se dogodilo samo jednom, a ona je odmah odlučila sve da ispriča roditeljima i drugarici.

Dokazi za 7 žrtava, preostale tri biće svjedoci

Nakon njihovog istupanja u javnost počele su da se javljaju i druge djevojke, Aleksićeve žrtve. Tokom istrage utvrđeno je da je bilo čak, ali i najmanje 10 njegovih žrtava, međutim dokazi su prikupljeni tek za njih sedam. Preostale tri, na sudu će govoriti kao svjedoci.

Svaka žrtva podvrgnuta je i psihijatrijskom veštačenju kako bi se utvrdilo kakve je posljedice po njih ostavilo zlostavljanje koje su trpile.

“Vještačenja pokazuju da govore istinu”

Punomoćnik nekih od žrtava Jugoslav Tintor ispričao je nakon što im je nalaz uručen da je komisija vještaka neuropsihijatara i psihologa, zaključila da su one trpile “psihičke patnje visokog intenziteta”.

– Dobili smo nalaze i mišljenja, koja se razlikuju od žrtve do žrtve, ali u suštini potvrđuju njihove iskaze i pojačavaju optužbu protiv okrivljenog – naglasio je Tintor.

Iz vještačenja proizlazi da se ponašaju iskreno, da kod njih nema konfalublacije (popunjavanje rupa u sećanju izmišljenim, fiktivnim detaljima), poremećanja, mitomanije, fantastike….

Prihvati notifikacije