Hronika

SILOVAO JE, PA SE VJENČALI Bizarno suđenje u Nišu se nastavlja, mladić bio osuđen na sedam i po godina

Ponavlja se suđenje Nišliji za silovanje bivše djevojke koju je nakon toga oženio.

SILOVAO JE, PA SE VJENČALI Bizarno suđenje u Nišu se nastavlja, mladić bio osuđen na sedam i po godina
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Apelacioni sud u Nišu ukinuo je i vratio na ponovno razmatranje presudu kojom je N.R. (25) iz niškog sela Donje Međurovo bio osuđen na sedam i po godina zatvora zbog silovanja bivše djevojke koju je u međuvremenu oženio.

Apelacioni sud u Nišu, kako je Blicu potvrđeno, kao razlog za ukidanje presude naveo je to što na prvostepenom suđenju nisu utvrđene neke odlučne činjenice „sa izvesnošću potrebnom za osudu okrivljenog“, zbog čega će se suđenje, koje je bilo, inače, zatvoreno za javnost, ponoviti.

Slučaj je u martu prošle godine privukao veliku pažnju niške javnosti, kako zbog činjenice da je N.R. sin viđenijeg niškog trgovca, tako i zbog toga što ga je Č.N. (51) iz Trupala, otac tada bivše djevojke a sadašnje žene, izbo nožem, pošto mu je nekoliko dana nakon podnošenja prijave za silovanje razjareni mladić upao u kuću u Trupalu.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva N.R. je bio optužen da je počinio silovanje na naročito svirep i ponižavajući način. Njemu se stavlja na teret da se 7.marta prošle godine oko četiri časa iživljavao nad žrtvom, tada bivšom djevojkom, u napadu ljubomore zbog poruka koje je video u njenom telefonu. On je optužen da je djevojku prvo ošamario, više puta je udario rukama i kolenima po tijelu a nakon toga je prinudio na sodomiju, vređajući je neprekidno. Prema navodima optužnice, sve vrijeme joj je prijetio riječima: „Što ne zoveš sada svoga tatu da te spasi, zapaliću vas, ubiću vas!“

No, na suđenju su i djevojka, koju je N.R. u međuvremenu oženio, kao i njeni roditelji, povukli navode koji terete N.R, pravdajući da je sve što se desilo, posljedica nesporazuma koji je u međuvremenu izglađen, i da za to ne bi trebalo krivično da odgovara!?

No, Viši sud to nije smatrao dovoljnim razlogom da N.R. oslobodi krivice već mu je izrekao kaznu od sedam i po godina zatvora za krivično djelo silovanje iz člana 178. stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Srbije. Ali, poslije odluke Apelacionog suda, još jednom će pred Višim sudom biti ponovljeno suđenje za ovo teško krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od pet do petnaest godina.

Protiv oca djevojke Č.N, pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Nišu vođena je istraga jer je u svojoj kući nožem izbod N.R, koji mu je upao u kuću tri dana nakon podnošenja prijave za silovanje. Č.N. je tada novinaru Blica ispričao da je samo pokušavao da zaštiti svoju porodicu.

– Bilo je oko pola sata nakon ponoći. Ustao sam, a on viče: Izađi pi… da ja i ti rešimo stvar. Čuo se zvuk repetiranja pištolja. Ućutao sam da ga ne iritiram, da ne upadne u kuću i ubije mi dijete… Kćerku stavim pod krevet, ženu iza regala. Kćerka ga molila: Idi kući, nemoj to da radiš. On je vikao, prijetio, zvao me da izađem. Kada je došao na naša vrata i počeo da lupa, kćerku sam sakrio ispod kreveta, a ženu iza regala. Ja sam stao nasred sobe i ćutao nadajući se da će da ode. Pokušao je da otvori balokonska vrata ali nije uspio, pa se opet vratio na ulazna i vikao je: Dođi majmune da te ja spakujem, da te riješim… Zvali smo policiju, a onda se on ponovo vratio na balkonska vrata. Čekao sam u sobi, ugašena svjetla, vidio sam kako ide. Gurnuo je ramenom vrata, udario je i otvorio ih! Kada je upao dohvatili smo se, pali smo na patos i tada sam ga ubo nožem. Samo sam branio svoju porodicu, ispričao je prošle godine Č.N. za Blic.

Prihvati notifikacije