Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Alkohol u krvi kod petine vozača u Srpskoj: Uhapšeno 85 TEŠKO PIJANIH za volanom

Društvo
Autor:

Foto: M. Ilić/RAS Srbija

Gotovo petina vozača koje je u Srpskoj u prethodnih nekoliko dana kontrolisala policija, vozila je pod dejstvom alkohola.

Saobraćajna policija je u periodu od 7. do 10. marta provela pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

– Testirano je 3.359 vozača, a kod njih 656 ili 19,5 odsto utvrđena je alkoholisanost. Kod 85 vozača utvrđena je količina alkohola preko 1,51 g/kg, kod njih 223 utvrđena je količina od 0,81 do 1,50 g/kg, kod 298 vozača od 0,31 do 0,80 g/kg, dok je kod 50 vozača utvrđena količina alkohola od 0,01 do 0,30 g/kg – navode iz MUP.

Čak 85 vozača ili oko 13 odsto je uhapšeno zbog vožnje u stanju srednjeg ili teškog pijanstva.

– Kod 48 ili 7,3 odsto vozača mlađih od 21 godinu starosti ili s manje od tri godine vozačkog iskustva, utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu – ističu iz MUP.

Od 14 vozača koji su podvrgnuti ispitivanju na prisustvo opojnih droga ili lijekove, kod dva vozača je utvrđeno prisustvo opojnih droga u organizmu.

Prošle godine evidentirano je 120 saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalima, a prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno je kod vozača u 40 saobraćajnih nezgoda, a preko 1,5 gr/kg alkohola izmjereno je kod vozača u 22 saobraćajne nezgode.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS apeluje da se svi učesnici u saobraćaju odgovorno ponašaju i poštuju propise, te tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO