Regioni

,,Alumina" daje 400 KM za rađanje prvog djeteta

O podršci natalitetu u Republici Srpskoj se u posljednje vrijeme puno govori, a pravi primjer rada na tom polju daje sindikat zvorničke „Alumine“, koji već četiri godine novčano stimuliše zasnivanje porodica i rađanje djece.

,,Alumina" daje 400 KM za rađanje prvog djeteta
Foto: Rade Jokić/RAS Srbija

Visina novčane pomoći za radnike koji zasnivaju bračnu zajednicu iznosi 300 KM, a za prvo rođeno dijete 400 KM. U protekle četiri godine je sklopljeno 97 brakova i rođeno 177 djece. Ovim naporima treba dodati i strategiju Gradske uprave iz Zvornika, koja već 10 godina podstiče natalitet, od podrške u borbi protiv steriliteta do stipendiranja učenika i studenata.

Akciju smo pokrenuli u oktobru 2015. s ciljem podsticanja i finansijskog pomaganja radnicima prilikom sklapanja brakova ili proširenje njihovih porodica. Na početku smo imali jedno do dva vjenčanja mjesečno i isto toliko rođenja djece, da bi u narednom periodu trend sklapanja brakova zaposlenih u kompaniji i posebno rađanje dece bio u porastu. Svjesni smo da ove pomoći nisu presudne ni za zasnivanje bračnih zajednica, ni za proširenje porodica naših radnika, ali su možda onaj tas na vagi koji  prevagne u korist nataliteta. Sigurno je da se svako od njih bolje osjeća kad dobije i ovaj vid podrške – kaže predsjednik Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva Radenko Smiljanić.

Foto: Rade Jokić/RAS Srbija

U slučaju da su oba supružnika radnici „Alumine“ i članovi Sindikata metalske industrije i rudarstva dodjeljuje im se po 300, odnosno po 400 KM.  Rođenje drugog i svakog narednog djeteta stimuliše se s dodatnih 100 KM, odnosno 500 KM za drugo, a 600 KM za treće dijete i tako redom.

– Sindikat će nastojati da ova akcija što duže traje, odnosno da bude podrška mladim bračnim parovima. U fabrici je dosta mladih ljudi, potencijalnih budućih supružnika. S tim u vezi, naravno, očekuje se da će biti novih brakova i da će se ovakvim akcijama uticati kod mladih ljudi koji treba da formiraju i proširuju svoje porodice. U „Alumini“ je danas jedna trećina od 1.532 zaposlena mlađa od 35 godina, a u porodicama radnika ove kompanije ima oko 600 djece uzrasta do 10 godina – ističe Smiljanić.

I zvornička gradska uprava aktivno radi na poboljšanju nataliteta. Kako je prilikom nedavne posjete ministra zdravlja Alena Šeranića istakao gradonačelnik Zvornika, oni već deset godina preko strategije koju su usvojili djeluju na ovom polju.

– Mi redovno dajemo podršku porodicama u borbi sa sterilitetom nakon što iskoriste šansu za finansiranje vantjelesne oplodnje o trošku FZO, potom izdvajamo novac prilikom rođenja djeteta i na kraju dajemo stipendije učenicima i studentima, ali i plaćamo subvencije na mjesečne karte učenicima. Sve ove aktivnosti su važne kao pomoć roditeljima u podizanju djece. Ovome treba dodati i da je naše porodilište renovirano, otvoren novi objekat vrtića, gdje nema liste čekanja, što je još jedna potvrda da činimo sve što možemo da podstaknemo natalitet – rekao je Zoran Stevanović.

Pomoć četvoročlanim porodicama

Sindikalna organizacija metalske industrije i rudarstva „Alumine“ je prije nekoliko dana odlučila da pokrene još jednu akciju, koja se odnosi na porodice sa četvoro i više djece.

– Potrudićemo se da se bar jednom godišnje obezbijedi odgovarajuća jednokratna pomoć i ovim porodicama koje treba da budu primjer i ponos našeg društva – naglašava Smiljanić i objašnjava da je dužnost i potreba promovisati i podržavati porodicu kao stub zdravog društva.