Politika

Ambasador Srbije PROTJERAN IZ CRNE GORE zbog izjave o PODGORIČKOJ SKUPŠTINI IZ 1918. godine, evo O ČEMU JE RIJEČ

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, a kao razlog Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je juče Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao "oslobođenom" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda.

Ambasador Srbije PROTJERAN IZ CRNE GORE zbog izjave o PODGORIČKOJ SKUPŠTINI IZ 1918. godine, evo O ČEMU JE RIJEČ
FOTO: ARHIVA/RAS SRBIJA

Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je time, takođe, “unizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo – Skupštinu Crne Gore”, koja je 29. novembra 2018. godina usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrde, “ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš”.

FOTO: ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA

O čemu se zapravo radi odnosno šta se desilo u Crnoj Gori prije 100 godina što su Božoviću žestoko zamjerili?

Pročitajte još

Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori poznatija pod nazivom Podgorička skupština, bila je narodno predstavništvo ove države po završetku Prvog svjetskog rata. Zasjedala je od 24. do 29. novembra 1918. u Podgorici, a tada su donijete neke od odluka koje su izazvale pravu buru.

Naime, tokom zasjedanja Podgoričke skupštine zbačen je kralj Nikola i dinastija Petrovića Njegoša u korist dinastije Karađorđević. Tada je donijeta još jedna važna odluka – ujedinjenje Crne Gore sa Kraljevinom Srbijom i iskazivanje podrške ujedinjenju svih Srba, Hrvata i Slovenaca u jedinstvenu jugoslovensku državu. Sa ovim odlukama se nisu saglasile pristalice svrgnutog kralja Nikole, što je nedugo zatim dovelo do novih političkih zapleta, prenosi Blic.