Politika

Ambasadori zemalja KVINTE: NATO će prihvatiti program reformi koji ne mijenja status MAP

Ambasadori zemalja KVINTE naglasili su tokom razgovora sa članovima Predsjedništva BiH o Programu reformi BiH da su se konsultovali sa NATO i da će ovaj vojni savez prihvatiti reformski program iz BiH koji ne aktivira ništa i ne mijenja status MAP, saznaje Srna iz diplomatskih izvora.

Ambasadori zemalja KVINTE: NATO će prihvatiti program reformi koji ne mijenja status MAP
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

NATO će prihvatiti taj dokument koji ne aktivira ništa i ne mijenja status MAP – decidno je potvrdio ambasador SAD u BiH Erik Nelson na jučerašnjem sastanku na kome je dokument Program reformi BiH usaglašen i analiziran sa ambasadorima i koji će Predsjedništvo BiH poslati u Brisel.

Prema saznanjima Srne, Program reformi nije ANP, već se u njemu jasno govori da se ne prejudicira članstvo u NATO.

Ambasadori su naglasili da Program reformi definiše saradnju BiH sa NATO savezom, koja je prihvatljiva svima.

Tokom sastanka više puta je ponovljeno da ovaj dokument jasno precizira usaglašeni princip saradnje sa NATO savezom, a da bi svaka eventualna odluka o članstvu podrazumijevala posebnu odluku Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

Pročitajte još

Prema saznanjima Srne, srpski član Predsjedništva je više puta ponovio da neće prihvatiti Akcioni plan o članstvu, te direktno pitao i bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva, kao i ambasadore – “Da li je ovo akcioni plan”.

Iz diplomatskih krugova Srna saznaje da je američki ambasador Erik Nelson konstatovao da su se konsultovali sa NATO i da će prihvatiti reformski program iz BiH.

– NATO će prihvatiti taj dokument koji ne aktivira ništa i ne mijenja status MAP – decidno je naglasio ambasador Nelson, a Dodikov odgovor je bio da ako takav odgovor dobije od NATO, prihvata dokument.