Društvo

"Ambrozija još ne cvijeta, ona je sada dostigla lijepu zelenu boju" Najjači alergen sprema se da EKSPLODIRA, ovo su savjeti sa ublažavanje tegoba

Najagresivnija korovska biljka - ambrozija, idući je alergen koji će praviti probleme alergičnim osobama, a da se to ne bi dogodilo, neophodno je da se počne sa njenim suzbijanjem čim prestane kiša.

"Ambrozija još ne cvijeta, ona je sada dostigla lijepu zelenu boju" Najjači alergen sprema se da EKSPLODIRA, ovo su savjeti sa ublažavanje tegoba
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Rukovodilac Grupe za polen Agencije za zaštitu životne sredine dr Mirjana Mitrović kaže da je kiša koja je pala, pomogla alergičnim osobama, jer je sprala polen, te se trenutno bilježe niske koncentracije svih alergena.

Ambrozija još ne cvijeta. Ona je sada dostigla lijepu zelenu boju, na nekim mjestima je i 40 centimetara, ali nije još krenula da cvijeta. Kada prestane kiša, pravo je vrijeme da se krene u suzbijanje korova ambrozije jer će onda biti haos – upozorava dr Mirjana Mitrović.

Cvjetanje ambrozije se očekuje početkom jula, kada se očekuje od 3 do 10 polenovih zrna u kubnom metru vazduha. Alergičnim osobama i ta količina može da pravi probleme.

– Kritične vrijednosti polena ambrozije su krajem jula, u avgustu i septembru – kaže Mirjana Mitrović.

Samo jedna stabljika ambrozije može da proizvede desetine pa i stotine hiljada polenskih zrna koja mogu da stignu i na udaljenost od 100 kilometara

Kako je Mirjana Mitrović nedavno objasnila za Blic neko je alergičan početkom februara i tokom proljeća i to uglavnom na polene drveća, neko početkom leta i to su tada poleni trava, a pred kraj ljeta poleni korovskih vrsta sa najjačim alergenim potencijalom koji emituje ambrozija.

Ona od polovine avgusta do kraja septembra ima intenzivno cvjetanje gdje produkuje izuzetno velike količine polena u vazduh. Njeno polenovo zrno izuzetno agresivno reaguje sa našom sluzokožom stvarajući alergičnim osobama respiratorne tegobe – plitko disanje, sekreciju iz nosa i suzenje očiju, a kod težih slučajeva spazam i pojavu astme. Iz tog razloga je apel svim lokalnim zajednicama da se na vrijeme napravi strategija uništavanja korovskih biljaka prije nego što one uđu u fazu cvjetanja.

Kome prijaviti polje ambrozije

Prema njenim riječima, u svakoj opštini postoje ekološke službe, kojoj treba prijaviti gdje se nalazi ambrozija.

– Nadležne službe je možda najbolje obavijestiti i pismenim putem o tome gdje je ambrozija, a svako ko je u mogućnosti bi trebalo i da slika mjesto gdje je ima, i tu fotografiju, takođe, dostaviti – savjetuje sagovornica.

Alergični da se pripreme

Da bi neko saznao da li je i na šta alergičan, neophodno da uradi kožni test kod alergologa, koji precizno utvrdi na koji je polen neko alergičan i u kom intenzitetu. U zavisnosti od toga ljekari određuju vrstu lijeka i potrebnu dozu.

Osobe koje su alergične na polen ambrozije sa antihistaminicima bi trebalo da počnu 10 do 15 dana prije nego što uđe u kritične vrijednosti.

Agencija za zaštitu životne sredine izvještava sa 30 mjernih mjesta u Srbiji o prisutnosti 25 vrsta alergenog polena koji imaju svoju prirodnu dinamiku od 1. februara do prvih dana novembra mjeseca.

Simptomi alergija na polen

Crvenilo i suzenje očiju

Začepljenje i svrab u nosi

Kijanje

Kašalj

Pročitajte još

Otežano disanje

Astma

Promjene na koži

Promjene u probavi

Savjeti za ublažavanje tegoba

tokom dana prozore držite zatvorene

ne izlazite napolje po vjetrovitom vremenu

ne izlazite iz kuće u toku prepodneva, tada je najviše polena u vazduhu

često se umivajte

češće perite kosu

veš perite češće ali ga ne sušite napolju, osim uveče

istresajte posteljinu

skloniti se iz okruženja u kome raste uzročnik alergije

10 do 15 dana prije povećanja koncentracije alergena u vazduhu počnite sa terapijom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu