Banjaluka

Ambulante pune pacijenata, posebno se žale na 3 simptoma: Ljekari otkrivaju zbog čega im se BANJALUČANI NAJČEŠĆE JAVLJAJU i evo šta savjetuje

U domovima zdravlja u Srpskoj posljednjih dana povećan je broj pacijenata koji traže ljekarsku pomoć.

dom zdravlja Banjaluka doktor doktorica
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Da je takva situacija i u JZU “Dom zdravlja” Banjaluka, potvrdila je za Srpskainfo i načelnica Službe porodične medicine Kosana Stanetić.

FOTO: ATV/ SCREENSHOT
FOTO: ATV/ SCREENSHOT

U posljednje vrijeme povećan je broj pacijenata sa gastrointestinalnim infekcijama. Pacijenti se žale na iznenadnu pojavu mučnine, povraćanja i tečnih stolica, sa ili bez prisustva povišene temperature – rekla je Stanetićeva.

Gubitak tečnosti i elektrolita, kako kaže, dovodi do osjećaja malaksalosti i iscrpljenosti.

-Ove tegobe uobičajeno traju nekoliko dana, prosječno dva do pet dana. Uz primjenu simptomatske terapije, čajne dijete, a kod težih slučajeva i aplikacije infuzionih rastvora, infekcija se završava potpunim ozdravljenjem – istakla je Stanetićeva.

Istakla je da se u ambulante porodične medicine generalno svakodnevno javlja veliki broj pacijenata. 

dom zdravlja Banjaluka zgrada
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Najveći broj pacijenata se javlja zbog problema sa hroničnim bolestima kao što su hipertenzija i ostale kardiovaskularne bolesti, dijabetes, hronične respiratorne bolesti, maligne bolesti i druge – rekla je Stanetićeva.

Pročitajte još

Dodala je da se javljaju i pacijenti sa akutnim zdravstvenim problemima koji obuhvataju gastrointestinalne, respiratorne i urinarne infekcije, alergije, povrede i dr.

Vezano za starosnu dob, stariji pacijenti se češće javljaju zbog hroničnih zdravstvenih problema, dok se mlađi pacijenti češće javljaju zbog akutnih tegoba – zaključila je Stanetićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu