Politika

„Amerikanci im pisali amandmane“ Dok je predstavnik Crne Gore glasao za Rezoluciju o Srebrenici, u Podgorici odzvanjale teške riječi

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče Rezoluciju o Srebrenica sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova, što čini brojku od 43,5 odsto članica koje su bile "za" akt, a najviše bure u javnosti podigao je glas Crne Gore.

Damir Šabanović
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Naime, među 84 zemlje koje su usvojile Rezoluciju, našla se i Crna Gora koja je početkom aprila podnijela dva amandmana na Rezoluciju, i to:

-da se rezolucijom eksplicitnije precizira da su sudske presude u vezi sa genocidom donijete protiv pojedinaca, a ne etničkih grupa ili država;

-da se potvrdi nepovredivost Dejtonskog sporazuma.

Ovu odluku je saopštio premijer Crne Gore, Milojko Spajić, dok je Njemačka juče na glasanju na sjednici Generalne skupštine UN pozdravile odluku Crne Gore.

– Priznanje važnosti regionalnog učešća grupa je pokazano da se odluči da se uvrste i amandmani u tekst, iako je rezolucija već bila sačinjena. Crna Gora je tražila da se podvuče da je krivična odgovornost za genocid individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini. Sigurni smo da će to pomoći da se spriječe pogrešna tumačenja i cijenim doprinos Crne Gore – rekla je njemačka predstavnica, Antje Ledertse na sjednici.

FOTO: SARAH YENESEL/EPA
FOTO: SARAH YENESEL/EPA

“Pokazali smo saosećajan pristup žrtvama”

Predstavnik Crne Gore pri UN Damir Šabanović je rekao da je Crna Gora razmotrila i političke implikacije Rezolucije i da “veliku pažnju posvećuju dobrosusjedskim odnosima”.

– Crna Gora je pokazala saosjećajan pristup žrtvama i ovoj osjetljivoj temi aktivno pomažući mir i pomirenje i razvijajući prijateljske odnose i saradnju među narodima kao jedini održivi osnov za dalju budućnost – naveo je Šabanović i dodao da je “Crna Gora podnijela amandmane kako bi se spriječila zloupotreba i pogrešno tumačenje”.

– Rezolucija nepogrešivo osuđuje zločin i poziva države članice da se spriječe budući genocidi i da se spriječi veličanje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i da odgovorni za genocid budu odgovorni za to. Na osnovu presuda suda o ovom događaju kao genocidnom zločinu i Rezolucije iz 2021. godine koju je usvojio Parlament u Crnoj Gori, razmotrili smo i političke implikacije – istakao je Šabanović.

“Vrijednosti su u skladu Povelje UN”

Kako je dalje naveo, Crna Gora je kao država sagledala i Povelju UN prilikom donošenja odluke, ali je naglasio i prethodna dva amandmana koja su usvojena na nacrt Rezolucije.

– Kao multietničko društvo, Crna Gora veliki značaj polaže na kulturu i dobrosusjedske odnose, i razumije osjetljivost i pitanja koja su od suštinske važnosti za koegzistenciju. Ove vrijednosti nisu u skladu samo sa jednim od naših ključnih spoljnopolitičkih ciljeva — put u EU — već se odnosi i na principe iz Povelje UN, gdje je reč o toleranciji i solidarnosti – dodao je Šabanović.

Mađarska glasala protiv

Zanimljivo je to što je Mađarska jedina zemlja u regionu koja je glasala protiv usvajanja Rezolucije, što je predstavnica pri UN dodatno istakla, prilikom čega se zahvalila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

– Saosećamo se sa žrtvama i njihovoj nesreći. Tragedija koja se dogodila 1995. godine u neposrednoj blizini Mađarske je nešto što se nadamo više neće ponoviti. Mi želimo da se izgradi mir u regionu Zapadnog Balkana i mi ćemo budno pratiti da se izbjegne eskalacija bilo kakvih tenzija. Mađarska nije uvjerena da je ova Rezolucija instrumentalna u promovisanju mira i stabilnosti Zapadnog Balkana. Takve inicijative treba da budu stavljene na agendu Generalne skupštine samo ako ne urušavaju direktno mir Zapadnog Balkana – navela je ona.

Dva dana protesta u Podgorici

Zbog glasa Crne Gore “za” Rezoluciju, spred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici i preksinoć i sinoć su se skupili građani u cilju izražavanja nezadovoljstva.

FOTO: RTCG.ME/SCREENSHOT
FOTO: RTCG.ME/SCREENSHOT

Kako je Blic već pisao, veliki broj pripadnika policije sa opremom za razbijanje protesta su bili na protestima između zgrade Vlade Crne Gore i Ministarstva spoljnih poslova, dok su organizatori skupa rekli da “podnošenjem prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način je pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrijednosti naše trodecenijske borbe”.

Protesti su ponovljeni i sinoć, nakon glasanja na sjednici Generalne skupštine UN, gdje je 84 zemlje usvojilo nacrt Rezolucije o Srebrenici.

Okupljeni su ispred Vlade Crne Gore skandirali “Izdaja” i “Rusija”, uz nošenje zastava Srbije i kraljevine Crne Gore i zastava Rusije.

“Amerikanci napravili amandmane i dali ih Crnogorcima”

Jučerašnja situacija prije glasanja na sjednici Generalne skupštine UN je bila, blago rečeno, napeta, gdje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio uoči sjednice da će biti razočaravajućih vesti po pitanju stava nekih država od kojih “nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa”.

Kako je Blic pisao, situacija pred glasanje se mogla opisati kroz — lobiranje, pritiske i razočaranja.

Vrlo prljavu ulogu u svemu tome su odigrali crnogorski amandmani i to nije Crna Gora. Niko ne treba da krivi Crnu Goru, oni su samo nečiji potrčko, mi znamo i čiji i o tome ću govoriti u petak – izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je dalje naveo Vučić, Rezolucija je napravila razdor u regiji — dok Crna Gora smatra svojim glasom doprinosi regionalnom pomirenju, amandmani su prihvaćeni, a bivše diplomate sumnjaju u njihove autore.

– Ti amandmani nisu napravljeni u Crnoj Gori. Pouzdane informacije govore iz Njujorka da su to Amerikanci napravili i dali Crnogorcima da nađu izgovor za šta bi glasali. Crna Gora glasa protiv sebe, jer u njoj ima veliki postotak Srba. Znači oni glasaju protiv Srba, ali i protiv sebe kao države – kaže za “Blic” TV bivši ambasador pri UN Branko Branković.

Pročitajte još

“Izvinjenje Srbiji i Republici Srpskoj zbog sjenke izdaje”

“Srpska kuća” u Podgorici, krovna institucija srpske nauke, kulture, umjetnosti i informisanja, uputila je sinoć izvinjenje građanima i rukovodstvima Srbije i Republike Srpske zbog, kako tvrde, “izdajničke” odluke Crne Gore da glasa za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

– Duboko se izvinjavamo što sjenka izdaje, bez naše krivice, pada i na naše lice, ali i sa osjećajem izuzetnog ponosa dijelimo zajedničku radost srpskog naroda što su, uprkos neviđenim pritiscima i ucjenama, Srbija i Republika Srpska, danas u UN ostvarile veličanstvenu moralnu pobjedu – saopšteno je iz “Srpske kuće”.

Ističu da su ponosni i na jedinstvo kojim je danas srpski narod, uprkos spoljnim moćnicima i unutrašnjim plaćenicima, pokazao da nema te sile, prijetnji i ucjena koje ga mogu baciti na koljena, prenosi Srna.

– Ishod glasanja, nedvosmisleno je dokazao da kao narod nismo sami i da širom svijeta imamo brojne i moćne prijatelje, a da je naum istorijskih neprijatelja srpskog naroda i njegovih zajednica još jednom doživio poraz – navodi se u saopštenju.

Usvojena Rezolucija nakon “tijesnog” glasanja

Podsjećamo, Nacrtom rezolucije o Srebrenici, čiji su predlagači Njemačka i Ruanda, između ostalog predviđeno je da se “11. jul obilježava kao međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici”.

Za Rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku glasalo je 84 zemalja, protiv je bilo 19 zemalja, dok je 68 bilo uzdržano.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu