Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Amerikanci kupili Bajerovu kompaniju za skoro 8 MILIJARDI DOLARA

Biznis
Autor:

Foto: Promo

Američka kompanija Elanko Animal Helt (Elanco Animal Health) ugovorila je kupovinu Bajerove veterinarske jedinice za 7,6 milijardi dolara, čime će nastati druga najveća kompanija na svijetu koja se bavi proizvodnjom preparata za zdravlje životinja.

Transakcija će biti realizovana u gotovini i u akcijama, prenosi Rojters.

S ovim sporazumom je proširena lista prodate imovine Bajera, pošto njemačka kompanija nastoji da smanji dug nakon prošlogodišnje kupovine Monsanta za 63 milijarde dolara.

Elanko je saopštio da očekuje da će transakcija biti okončana sredinom 2020. Dve kompanije su navele da će Bajer dobiti u gotovini 5,3 milijarde dolara i Elankove akcije u vrijednosti od 2,3 milijarde dolara, na bazi cene od 33,60 dolara po akciji, što je nivo 30-dnevne prosječne cijene Elankove akcije do 6. avgusta.

Iz američke firme su precizirali da je riječ o 68 miliona akcija, što čini vlasnički udio od oko 18,2 odsto na osnovu podataka Refinitiva, ali bi broj akcija mogao da poraste ili padne za čak 7,5 procenata u zavisnosti od kretanja Elankove cijene na dan zatvaranja transakcije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO