Biznis

Analiza Fiskalnog savjeta Srpske "Izvjestan rebalans budžeta Srpske zbog rasta prihoda"

Rebalans budžeta Republike Srpske može da se očekuje do kraja godine jer je došlo do povećanih prihoda i rasta budžetskog okvira, a u skladu s tim i do rasta budžetskih rashoda, rekao je Srni predsjednik Fiskalnog savjeta Srpske Milenko Krajišnik.

Milenko Krajišnik
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Krajišnik je istakao da Republika Srpska i u problematičnim globalnim okolnostima održava ekonomsku stabilnost jer je realni rast bruto domaćeg proizvoda u prva dva kvartala u prosjeku oko četiri i po odsto, a industrijska proizvodnja je rasla za osam mjeseci za 4,3 odsto.

– Taj relativno blag, ali ipak rast, ekonomije u ovim teškim okolnostima za posljedice ima rast javnih prihoda koji, podržan i inflatornim rastom prihoda, omogućava da budžet bude likvidan i da javne finansije ostanu stabilne u ovom periodu – naveo je Krajišnik.

On je rekao da će se rebalans budžeta Srpske zasigurno desiti do kraja godine jer za njim postoji potreba.

Pročitajte još

– Nadam se da će ova fiskalna i finansijska stabilnost da se održi do kraja godine pri čemu bi bilo dobro da inflacija ne raste više od ovog što imamo sad, a ona je negdje na nivou oko 15,5 odsto za prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine – rekao je Krajišnik.

On je dodao da se smirivanje rasta inflacije u Republici Srpskoj ne može očekivati dok ne dođe do smirivanja globalne inflacije.

– Inflacija je već ušla u spiralu u kojoj se pojavljuju inflatorna očekivanja i već sada pothranjuje sama sebe, što nije dobro za ekonomski razvoj makar donosila i određene inflatorne prihode koje sad osjećamo i koji omogućavaju da se likvidnost budžeta održava – naveo je Krajišnik.

On je podsjetio da svjetska ekonomija ima dosta problema sa rastućom inflacijom i nestabilnošću koja ne daje dobre perspektive za ekonomski razvoj.

Krajišnik je rekao da pokidani lanci snabdijevanja na globalnom nivou dovode do rasta troškova energenata i drugih inputa zbog čega rastu cijene i u proizvodnji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu