Biznis

Iz BiH se prošle godine NAJVIŠE IZVOZILA sjedišta i električna energija

Analiza spoljnotrgovinske razmjene BiH koju je izvršilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa pokazala je da je izvoz u prošloj godini premašio 11 milijardi KM i da je za 17 odsto veći u odnosu na godinu ranije.

Iz BiH se prošle godine NAJVIŠE IZVOZILA sjedišta i električna energija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Obim spoljnotrgovinske razmjene u prošloj godini iznosio je 29,19 milijardi KM i povećan je za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz robe porastao za 12 odsto i iznosio je 18,13 milijardi KM.

Pokrivenost uvoza izvozom porasla je za tri odsto u odnosu na prethodnu godinu i sada iznosi 61 odsto, saopšteno je nakon sjednice Savjeta ministara BiH.

Posmatrano po geografskoj strukturi, EU je i dalje glavni spoljnotrgovinski partner i u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 65 odsto, a slijede zemlje potpisnice sporazuma “Cefta 2006” sa 14 odsto.

Izvoz u EU ima učešće sa više od 71 odsto u ukupnom izvozu BiH, dok uvoz iz zemalja EU učestvuje sa 61 odsto. U ovom periodu zabilježen je pad trgovinskog deficita od dva odsto – navedeno je u saopštenju.

U prošloj godini zabilježen je rast ukupne robne razmjene sa Ceftom od 19 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je izvoz porastao za 28 odsto, a uvoz za 12 odsto, što je praćeno padom trgovinskog deficita od 22 odsto.

U Analizi, koju je danas usvojio Savjet ministara, navedeno je da od glavnih trgovinskih partnera najveću pokrivenost uvoza izvozom BiH ima sa Austrijom – 145 odsto, Slovenijom 107 odsto, NJemačkom 76 odsto, Hrvatskom 70 odsto, Italijom 59 odsto, Turskom 56 odsto, te Srbijom 54 odsto.

U prošloj godini BiH je najviše izvozila u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Tursku i Crnu Goru. Istovremeno, BiH je najviše uvozila iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine, Slovenije, Rusije, te Turske.

Iz BiH su u prošloj godini najviše izvožena sjedišta, električna energija, obrađeno drvo, aluminijum u sirovim oblicima i namještaj, a najviše su uvožena naftna ulja, automobili, sirova nafta, kameni ugalj i briketi.

Savjet ministara je na današnjoj sjednici donio odluku o kriterijumima za dodjelu 350.000 KM grant sredstava Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH za ovu godinu.

Od toga je 60.000 KM namijenjeno nevladinim organizacijama uključenim u borbu protiv trgovine ljudima, 40.000 KM je izdvojeno za podršku organizacijama lica s invaliditetom, dok je 150.000 KM dodijeljeno udruženjima nacionalnih manjina, te po 50.000 KM udruženjima porodica nestalih lica u BiH i organizacijama za ljudska prava u svrhu promocije ljudskih prava u BiH.

Grant sredstva biće dodijeljena putem javnog poziva koji će biti objavljen na veb-stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i u tri dnevna lista na teritoriji BiH