Politika

“ANKETA NIJE OBUHVATILA SVE IZBJEGLICE” Linta ističe da treba riješiti stambeno pitanje svih protjeranih Srba

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zahtijeva da konačno bude riješeno stambeno pitanje svih protjeranih Srba od kojih su mnogi podstanari ili žive u neuslovnom prostoru više od 25 do 29 godina.

“ANKETA NIJE OBUHVATILA SVE IZBJEGLICE” Linta ističe da treba riješiti stambeno pitanje svih protjeranih Srba
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je ocijenio da se, nažalost, u Srbiji nedopustivo sporo sprovodi Regionalni stambeni program, koji je počeo 2012. godine.

Prema anketi Komesarijata za izbjeglice Srbije iz 2009. godine evidentirano je oko 17.000 izbjegličkih porodica sa područja Hrvatske i BiH sa neriješenim stambenim pitanjem.

– Anketa nije obuhvatila sve izbjeglice – napominje Linta u saopštenju.

On podsjeća da je zvanično obećanje Komesarijata bilo da će u roku od pet godina, odnosno od 2012. do 2017. godine, biti riješeno stambeno pitanje svih 17.000 izbjegličkih porodica.

U međuvremenu, dodao je on, rok za realizaciju Regionalnog stambenog programa neopravdano je produžen do kraja 2021. godine.

Linta ističe da posebno zabrinjava činjenica da je Komesarijat nedavno izašao sa saopštenjem u kojem je naveo da će do kraja 2021. godine biti riješeno stambeno pitanje svega nešto više od 7.000 izbjegličkih porodica.

– To znači da će oko 10.000 izbjegličkih porodica ostati stambeno neriješeno, što je neprihvatljivo i nepravedno prema protjeranim Srbima kao najvećim žrtvama rata – kaže Linta.

Linta traži da svim izbjegličkim porodicama bude omogućeno rješavanje stambenog pitanja i pravo otkupa prema odredbama Zakona o izbeglicama.

On napominje da u Srbiji živi značajan broj protjeranih Srba iz Hrvatske i BiH koji se nisu prijavili na popisu izbjeglica 1996. godine i nemaju ili nisu imali izbjeglički status.

Tim licima, kaže on, Komesarijat za izbjeglice nije dozvolio da konkurišu za rješavanje stambenog pitanja, što je velika nepravda, iako su protjerani iz svojih stanova i kuća, kao i ostali Srbi sa područja Hrvatske i Federacije BiH.

Osim toga, napominje Linta, 530 izbjegličkih i drugih porodica, korisnika Programa stanovanja i trajne integracije izbjeglica – SIRP, koji žive u sedam lokalnih samouprava, a čiji su stanovi izgrađeni sredstvima Vlade Italije, nemaju pravo već 12 godina da otkupe svoje stanove.

– Takođe, oko 80 izbjegličkih porodica koje stanuju u zgradama DIPOS-a u Beogradu nemaju pravo otkupa. U pitanju je diskriminacija prema navedenim izbjegličkim porodicama – naglašava Linta.

Prihvati notifikacije