Svijet

Danska uvela nova pravila: Izbjeglicama iz Sirije uskraćene boravišne dozvole

Danska je postala prva evropska država koja nije obnovila boravišne dozvole boravka za izbjeglice iz Sirije, tvrdeći da su neka područja u toj ratom razorenoj zemlji sada sigurna za život.

Danska uvela nova pravila: Izbjeglicama iz Sirije uskraćene boravišne dozvole
FOTO: CBS EVENING NEWS/YOUTUBE

Odluka je zaprepastila i prestrašila Sirijce u Danskoj, koji imaju mnogo razloga da se plaše odlaska kući, navodi londonski Gardijan.

Ovakva odluka je pogodila i Mesbah Mšlim, majku troje djece, sa najmlađom kćerkom, petogodišnjakinjom koja je rođena u Danskoj.

Ova porodica bi trebalo da se vrati u Damask, u dom koji više ne postoji, u naselje koje je uništeno u ratu i u zemlju koja je zatvorila vrata za sve koji su otišli u izbjeglištvo, prenosi londonski list.

– Ne znam gdje da se vratimo. Kako da zaštitim svoju djecu u Siriji – pita se Mšlim, jedna od preko 100 državljana Sirije koji žive u Danskoj i koji gube status izbjeglice.

Rat još bjesni u mnogim dijelovima Sirije, a vlasti u Kopenhagenu prećutno su to prepoznale kada su dale politički azil svim muškarcima koji bi mogli biti pozvani na izvršenje prinudne vojne obaveze.

Ovakva politika danskih vlasti je zaštitila od gubitka statusa izbjeglice dva najstarija sina Mšlime, 19-godišnje blizance, ali njeni advokati moraju da se bore da se petogodišnjoj kćerki dozvoli da ostane u Danskoj.

Zloglasna sirijska policija, koja je pomogla da se uguši pobuna protiv Asada 2011. godine i koja se optužuje za mučenja i ubijanja tokom rata i dalje je strah i trepet u Siriji, piše Gardijan.

Ekonomija je u neprekidnom padu što dodatno otežava situaciju povratnicima za koje se generalno smatra da su politički kompromitovani i zbog toga teže uspijevaju da pronađu posao i prežive u devastiranoj Siriji.