Politika

APELACIJE USTAVNOM SUDU VAŽNIJE OD MIRA Prijedlog PDP i danas neprihvatljiv za političare u BiH

Ideja da lideri političkih partija u BiH potpišu deklaraciju, kojom bi se obavezali na moratorijum na apelacije Ustavnom sudu i potencijalne referendume i tako sklopili mir, pre dvije godine je propala, a izgleda da bi i danas teško bila ostvariva.

APELACIJE USTAVNOM SUDU VAŽNIJE OD MIRA Prijedlog PDP i danas neprihvatljiv za političare u BiH
FOTO: KLIX.BA/RAS SRBIJA

Kako je prvobitno bilo zamišljeno, ovaj potpisani mir bi trebao da traje pet godina, a inicijator je tada bio PDP. Cilj inicijative, kako tvrdi predsjednik ove partije Branislav Borenović, bio taj da se političke partije u BiH, umjesto na tenzije, fokusiraju na neke druge stvari kao što su obrazovanje, ekonomija, sport ili kultura. Borenović tvrdi da je tada „kočio“ lider SDA, Bakir Izetbegović.

Bakir Izetbegović je prvo rekao da je to dobra ideja, a na kraju nije htio da je prihvati – objasnio je Borenović.

On smatra da je to neophodno.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ako hoćemo da se takmičimo po znanju, ekonomiji, privlačenju turista i stranih investitora, onda je to neophodno. Ako hoćemo da se takmičimo koja opština, koji kanton, koji dio i entitet je uspješniji, onda moramo da smirimo političke sukobe. To je jedino moguće ako se obavežemo da će proći bar pet godina da ne podnosimo sulude apelacije Ustavnom sudu i na taj način izazivamo bilo kakve reakcije kao što su referendumi – rekao je Borenović dodavši da ova država ne može ići napred dok god glavni akteri oba entiteta ne budu spremni da potpišu ovakav akt.

Za mir su, kažu, i predsjednici i funkcioneri drugih partija u Republici Srpskoj, iako nisu sigurni da li bi tako nešto i potpisali.

“SNSD se zalaže za mir”

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH, Staša Košarac, kaže da je mir i stabilnost politika SNSD i da to više ne treba ni ponavljati.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ne mogu da govorim da li bi SNSD to potpisao, jer je bilo puno inicijativa koje su bile pod patronatom međunarodne zajednice. Mnoge su propale, ali su imale za cilj da jednu i drugu stranu okarakterišu na ovaj ili onaj način. Da li bismo potpisali tako nešto moramo vidjeti ko stoji iz takvih inicijativa i da li su dobronamjerne – objasnio je Košarac.

Dodaje da je  SNSD uvijek za mir, što pokazuju i dokumenti koje oni potpisuju, ali da je problem “ona druga strana”.

– Problem je što mi sa druge strane na političkom planu imamo strukture koje su 90-ih godina zagovarale rat. Nažalost, dio tih struktura, prije svega iz Federacije BiH, pri bošnjačkoj komponenti, i dalje su na vlasti. Tako da definitivno problem stanjuje kod onih koji nisu raščistili sa svojom političkom prošlošću – dodao je on.

“Kolege iz opozicije to bolje da poslože”

Da bi razmislio o stavljanju potpisa na ovakav dokument rekao je i predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić. On smatra da je referendum odgovor na ugrožavanje Republike Srpske i da ne može potpisati da neće biti odgovora na ugrožavanje.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Nenad Stevandić

– Te stvari jedna drugu uzrokuju, tako da je velika greška tretirati ih jednako. Nadam se nekom boljem vremenu i rado bih učestvovao u takvim dogovorima, ali ovdje nije stvar povjerenja, ono se neće uspostaviti, ovdje je stvar garancije – rekao je on, naglašavajući da mora imati garanciju da Srpska neće biti ugrožena, pa tek onda da učestvuju u svemu tome.

Stevandić smatra da Srpska nikada nije prva povukla bilo koji potez, nego samo povlačila poteze iznuđene i u interesu naše odbrane.

– Te stvari bi morale i kolege iz opozicije malo bolje da poslože pa da krenu sa tim vrstama inicijativa. Onda bi i mi mogli da razmislimo o učešću. Prije toga mora da bude bazični dogovor opozicije i vlasti u Republici Srpskoj, pa tek onda da vidimo sta možemo da potpisujemo sa FBiH – zaključio je Stevandić.

“Ponovo su podigli tenzije”

Kada je u pitanju SDS, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Mladen Bosić, kaže da mir, kada je u pitanju ova stranka, nije upitan.

– Ne mogu da govorim u ime SDS, ali što se tiče SDS, ubijeđen sam, već dugo vremena zagovara smirenje političke situacije. Mi smo to zagovarali i na izborima 2018. te govorili da se okrenemo temama od kojih se živi, ali nažalost, ponovo su uspjeli da podignu međunacionalne tenzije – rekao je Bosić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Mladen Bosić

Iako su odgovori poprilično različiti, stav politički partija Republike Srpske je donekle jasan. Međutim, i dalje je pod upitnikom da li bi lideri političkih partija iz Federacije BiH bili spremni da se bar pet godina bave nekim drugim temama i tenzije ostave po strani.

Nažalost, ni nakon nekolio pokušaja niko od poslanika, niti članova SDA, SDP, kao ni HDZ, nije odgovarao na naše pozive, tako da smo ostali uskraćeni za odgovre.

Konflikti drže glasače

Mladen Bosić pretpostavlja da je inicijativa imala dobre namjere, ali da treba uzeti u obzir okruženje u kome fonkcionišemo.

– Nisam siguran da ovdje postoji prostor za političku stabilizaciju, jer postaje jasno da sa sve tri najveće političke stranke funkcionišu na političkoj nestabilnosti. Čak i kada bi to potpisali, ne vjerujem da bi se promijenila situacija u smislu potpirivanja međusobnih konflikta. To je njihov način da zadrže glasače – tvrdi Bosić.