Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KAKO VRAĆATI KREDIT Državljani BiH na Guglu naglo počeli pretraživati pojam MORATORIJUM

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Epidemija korona virusa u Bosni i Hercegovini kao i u ostatku svijeta poljuljala je i ekonomiju zbog čega je samo u Federaciji BiH 7.000 osoba ostalo bez posla. Moratorijum na vraćanje kredita je tema koja je nejasna i još uvijek do kraja nedefinsana zbog čega su građani BiH u zadnje dvije sedmice iznenada počeli pretraživati i pojam “moratorijum”.

U posljednje tri godine pojam moratorijum uglavnom je vezan za zapošljavanje tako su građani BiH u Gugl  pretraživač ukucavali “moratorijum na zapošljavanje FBiH”, “moratorijum na zapošljavanje KS” i druge pojmove koji su se pretraživali tek nekoliko puta.

Nakon što je u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu premijer FBiH Fadil Novalić održao sastanak s predstavnicima banaka koje posluju na području Federacije Bosne i Hercegovine, Udruženjem poslodavaca FBiH i Agencijom za bankarstvo FBiH, kada je dogovoren moratorijum na kredite za sva fizička i pravna lica u trajanju od tri mjeseca, građanima BiH je laknulo s obzirom da je veliki broj njih i ekonomski ugrožen zbog pandemije korona virusa.

Međutim, samo nekoliko dana poslije toga pojavile su se nejasnoće ko ima pravo na moratorijum zbog čega su građani BiH počeli u Gugl pretraživaču kucati pojam moratorijum i informisati se o ovom pojmu i načinu ostvarenja ove pogodnosti kod banaka.

Prema Gugl Trendsu pojam moratorijuma najviše je pretraživan na području Federacije Bosne i Hercegovine s indeksom 100, dok je na području Republike Srpske pretraživanje pojma moratorijum tek s indeksom 34, piše Klix.

– Zanimljivo je da se posljednjih dana bilježi veliki porast u pretragama za pojam moratorijum, jer je najavljen moratorij na kredite u cijeloj državi. Nedostatak informacija o samom moratorijumu tjera građane da putem Guglu pronađu relevantne podatke, ali im to baš i ne polazi za rukom – kazao je Admir Velić, stručnjak za digitalni marketing, te pojasnio da su osim ovoga građani BiH guglali i pojmove vezane za korona virus, brojke zaraženih u svijetu te Gulg onlajn učionice s obzirom da se nastava održava onlajn.

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine izjavilo je kako će banke ponuditi rješenja za pravne i fizičke osobe s ciljem moratorijuma kredita uz minimalnu dokumentaciju kojom će se dokazati ekonomska nestabilnost te da će više informacija biti poznato od 3. aprila na stranicama banaka, dok su iz Udruženja poslodavaca FBiH pozvali sve banke da omoguće odgodu plaćanja rata kredita svim fizičkim i pravnim osobama koja to zatraže, a upozorili su bankarski sektor da u ovakvoj krizi ne mogu stavljati vlastiti profit ispred interesa klijenata.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO