Kultura

Aplauz i ovacije od 7 minuta: Francuska drama "Anora" nagrađena ZLATNOM PALMOM

Dirljiva drama sa elementima komedije "Anora", o mladoj egzotičnoj plesačici koja stupa u vezu sa sinom ruskog oligarha, nagrađena je Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Kanu.

Ekipa filma Anora
FOTO: GUILLAUME HORCAJUELO/EPA

Film američkog reditelja Šona Bejkera pobijedio je u konkurenciji sa još 21 ostvarenjem, uključujući radove uglednih reditelja kao što su Frensis Ford Kopola i Dejvid Kronenberg.

“Anora” je nakon projekcije u utorak dobila aplauz koji je trajao sedam i po minuta, a publika je aplaudirala i tokom prikazivanja dvočasovnog filma.

Bejker je primio nagradu sa zvijezdom svog filma Majki Medison i u obraćanju publici rekao da “ne zna šta se trenutno dešava”.

Pročitajte još

Pobjeda “Anore” je peta uzastopna Zlatna palma koju je osvojio nezavisni distributer “Neon”, poslije filmova “Parazit”, “Titan”, “Trougao tuge” i prošlogodišnjeg pobjednika “Anatomije pada”.

Mnogi su očekivali pobjedu ili nježne indijske drame “Sve što zamišljamo kao svjetlost” ili iranskog filma “Sjeme svete smokve”. Oba ova filma nagrađena su u drugim kategorijama festivala.

Džordžu Lukasu je dodijeljena počasna Zlatna palma, a uručio mu ju je njegov stari prijatelj i ponekad saradnik Frensis Ford Kopola.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu