back button
reload

Biznis

Ako se nastavi pohlepna ekonomija, slijedi slom sredinom vijeka

Ekonomski rast koji ugrožava životnu sredinu i društvo, ako se nastavi na dosadašnji način, dovešće do kolapsa svijeta sredinom ovog vijeka, pokazuju naučne simulacije.

Ako se nastavi pohlepna ekonomija, slijedi slom sredinom vijeka
FOTO: RTS SAJT - ZVANIČNI KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

KPMG (Globalne mreže profesionalnih firmi koje nude usluge revizije, savjetovanja i porezne usluge) nakon obavljenih simulacija navodi da ovu civilizaciju čeka sumrak.

Još 1972. godine tim naučnika sa čuvenog američkog Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) predvidio je da će ljudska težnja brzom ekonomskom rastu izazvati ogromne probleme.

KPMG je poredio svoja zapažanja sa zapažanjima MIT i došao do zaključkada bi stvari za čovječanstvo mogle biti i gore.

Tokom oba proučavanja ovog problema, posebna pažnja stavljena je na ključne faktore poput populacije, industrijske proizvodnje te stalnog zagađenja okoline.

Najnovije istraživanje otkrilo je da će ljudski mentalitet i navika “sve po starom” uzrokovati pad ekonomskog rasta unutar decenije između 2030. i 2040. godine.

Ti podaci predviđaju još mračniju budućnost, odnosno da će ljudsko društvo do 2040. godine doživjeti potpuni društveni kolaps.

To znači nagli pad kvaliteta života, proizvodnje hrane i industrijske proizvodnje.

MIT je svojevremeno svoje predviđanje napravio koristeći kompjuterski program tada poznat kao “Vorld 1” te su analizirali period od 1900. do 2060. godine.

Podaci u toj simulaciji prikazani su u obliku linija grafikona na nizu listova papira.

Tada je godina 2020. označena kao “civilizacijska prekretnica za čovječanstvo”. Oko 2020. godine stanje planete postaje vrlo kritično. Ako ništa ne preduzmemo, kvalitet života će pasti na nulu. Zagađenje životne sredine postaće toliko ozbiljno da će početi da ubija ljude, što će dovesti do pada broja stanovnika na nivo manji nego što je bila 1900. godine.

U toj fazi, između 2040. i 2050. godine, civilizovani način života kakav poznajemo prestaće postojati – predvidio je MIT 1971. godine.

Za novo istraživanje KPMG je koristila isti simulator, ali njegovu treću generaciju koja i nosi i prikladan naziv “Vorld tri”, te je u novoj simulaciji pratila deset ključnih faktora: populaciju, plodnost, smrtnost, industrijsku proizvodnju, proizvodnju hrane, usluge, neobnovljive resurse, stalno zagađenje životne sredine, dobrobit čovječanstva te ekološko stanje.

I novo istraživanje pokazuje da će, ako se sve nastavi po starom, doći do kolapsa uprkos ogromnom tehnološkom razvoju i usvajanju novih tehnologija, prenosi list Dejli mejl.

Ipak, najnovija analiza ukazuje i na moguće “svjetlo na kraju tunela” u vidu tehnološkog napretka i većih ulaganja u javne usluge, koje bi zajedno mogle promijeniti smjer kretanja čovječanstva od ruba ponora prema daljnjem razvoju i napretku.