reload

Sudbine

BAKA OD 100 GODINA POBIJEDILA KORONU Milica se uspješno izborila sa virusom, pa puštena na kućno liječenje

Iz Kovid bolnice Batajnica, u petak je na kućno liječenje puštena baka od 100 godina. Kako je izjavila direktorka te ustanove prof. dr Tatjana Adžić Vukičević, radi se o Milici Protić iz Beograda.

BAKA OD 100 GODINA POBIJEDILA KORONU Milica se uspješno izborila sa virusom, pa puštena na kućno liječenje
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Profesor dr Adžić Vukičević, evocirajući događanja unazad dvije godine korona virusa u Srbiji, kazala je i da žene koje rade u kovid sistemu više ne slave 8. već 6. mart, kada je, da podsjetimo, potvrđen prvi slučaj. Ona je tog marta 2020. godine, pregledala pacijenta koji je imao simptome kovida 19, a koji je došao sa skijanja iz Bugarske.

– Prva sam mu prišla, nisam ni znala o kakvoj bolesti je riječ. Od tada do sada imam osjećaj ne da su prošle dve godine, već nekoliko svjetlosnih godina. Mnogo toga se dogodilo. Zato mi žene koje radimo u kovid sistemu ne obilježavamo 8. mart, već 6. mart. Skupljamo novac da kupimo tortu i pečenje da obilježimo ovaj dan jer smo svašta preživjele – napominje dr Adžić Vukičević.

Pročitajte još

Ona ističe da joj je najteže bilo kada se pojavio veliki broj oboljelih od delta soja kovida, od septembra do kraja prošle godine. Tada su zbrinjavali najviše bolesnika koji su morali da budu priključeni na kiseonik, a 20 odsto oboljelih je odmah moralo da legne u jedinice intenzivnog liječenja, piše Blic.

– Smrtnost intubiranih je bila veća od 90 odsto i to mi je bio najjači utisak. Ni sam početak pojave kovida nam nije bio lak. Nismo znali kakva je ovo bolest i šta donosi. Teško je kada svakodnevno radite u bolnici sa istim ljudima, ali ih uvijek viđate pod maskom i u skafanderima i ne znamo ko kako izgleda. Neke likove i zaboravite. Dogodilo mi se ovih dana da mi je prišla na ulici dr Bojana Popović, sa Interne B klinike, s kojom inače radim u kovid bolnici, ali koju nisam prepoznala jer nije imala masku i zaštitnu opremu. Obje smo se rasplakale na tom susretu. Ali srećni smo kada izlečimo pacijente, koji odu kući zdravi. Na primjer, juče smo pustili na kućno liječenje stogodišnju baku Milicu Protić iz Beograda – dodaje dr Adžić Vukičević.