reload

Hronika

Detalji akcije Veb: SIPA uhapsila tri osobe

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva, Tuzle, Brčkog i Lukavca uhapsili tri osobe osumnjičene da su na tržište BiH plasirale veliku količinu uvozne robe, koju su prodavale preko interneta koristeći više prodajnih portala.

Detalji akcije Veb: SIPA uhapsila tri osobe
FOTO: SIPA

Prilikom pretresa u okviru operativne akcije “Veb” otkriveno je i privremeno oduzeto oko 24.800 KM, 79.925 evra, 6 računara, 1 laptop, veća količina poslovne dokumentacije i podataka ekstraktovanih u digitalnom obliku, saopšteno je.

Roba za prodaju nalazila se u skladištima osumnjičenih pravnih osoba i većina osoba koje su objavljivale internet prodaju nisu imala nikakvog fizičkog kontakta sa prodatom robom, niti su imala registovane djelatnosti.

Uskladištena roba koja je prodavana drugim pravnim licima plaćana je preko žiro-računa i kao takva je prikazivana u knjigovodstvu i za nju su izdavane poreske fakture i fiskalni računi uz fakture, dok za robu koja je prodavana preko interneta i za gotov novac kupcima nisu izdavani fiskalni računi.

Pročitajte još

Osumnjičeni su tako uspostavili sistem dvojnog knjigovodstva – pravna lica su evidentirala sve transakcije po knjigovodstvenim vrijednostima, dok su za svoje potrebe uspostavili druge evidencije u koje se evidentirali stvarne prodaje. Tako su ostvarene drastične razlike u knjigovodstvenim i stvarnim prodajnim cijenama, kao i iskazanim i stvarnim prihodima.

Uhapšene osobe, osumnjičena da su na tržište BiH veliku količinu uvozne robe plasirala posljednjih nekoliko godina, sprovedena su u prostorije SIPE radi kriminalističke obrade i ispitivanja.