reload

Svijet

"EVROPU BI PREKRILA RADIOAKTIVNOST" Rusija optužuje Ukrajinu i prijeti zatvaranjem nuklearke Zaporožje, Kijev i Zapad traže da Moskva povuče svoje trupe

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane saopštio je danas da bi nuklearka Zaporožje mogla da bude zatvorena ako ukrajinske snage nastave da granatiraju zonu elektrane, što Kijev demantuje da čini.

"EVROPU BI PREKRILA RADIOAKTIVNOST" Rusija optužuje Ukrajinu i prijeti zatvaranjem nuklearke Zaporožje, Kijev i Zapad traže da Moskva povuče svoje trupe
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

Igor Kirilov, šef ruskih snaga za zaštitu od radioaktivnih, hemijskih i bioloških napada rekao je da su u ukrajinskim napadima oštećeni sistemi za podršku nuklearke, a da bi u slučaju nuklearnog akcidenta radioaktivni materijal prekrio Njemačku, Poljsku i Slovačku, javio je Rojters.

Kirilov je takođe rekao da bi akcije ukrajinskih oružanih snaga na teritoriji nuklearke mogle da dovedu do situacije slične nuklearnom akcidentu u Fukušimi, u Japanu, preneo je Tas.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov iznio je danas tvrdnje da Ukrajinci sutra planiraju da izvedu artiljerijske napade na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje iz Nikopolja.

Prema Konašenkovim riječima, ukrajinsko rukovodstvo je u više navrata širilo glasine da su ruske trupe okupirale ovu nuklearnu elektranu i da granatiraju Oružane snage Ukrajine iz artiljerijskih sistema velikog dometa, pokrivajući se nuklearkom, prenosi Sputnjik.

Pročitajte još

– Skrećemo pažnju da ruske trupe nemaju teško naoružanje ni na teritoriji stanice, ni u okolnim područjima. Tamo su samo jedinice obezbjeđenja – istakao je portparol.

On je dodao da Oružane snage Rusije preduzimaju sve neophodne mjere da osiguraju bezbjednost Zaporoške NE.

Rusija je danas saopštila da je spremna da dostavi snimke Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) kojima bi opovrgla tvrdnje Kijeva da Moskva postavlja teško naoružanje na prostor nuklearne elektrane (NPP) Zaporožje, prenosi TAS.

– Spremni smo da dostavimo IAEA fotografije u visokoj rezoluciji čiji se uzorak vidi na slajdu, a koji pokazuju da na teritoriji te elektrane ne raspoređujemo oružje, a samim tim ni teško naoružanje  – naglasio je Igor Kirilov, šef ruskih snaga za zaštitu od radioaktivnih, hemijskih i bioloških napada.

On je naveo i da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu o tome obavijestio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Blinken osudio ruske akcije u zoni nuklearke

Državni sekretar SAD Entoni Blinken osudio je, u razgovoru sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom, “ruske akcije u i oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje”, ponovivši, takođe, nastavak američke pomoći ukrajinskim odbrambenim potrebama, saopštio je danas Stejt department.

Blinken je, kako je naveo portparol Stejt departmenta Ned Prajs, potvrdio da će SAD nastaviti da pozivaju na “okončanje svih vojnih operacija u ili u blizini ukrajinskih nuklearnih objekata, vraćanje pod punu kontrolu Ukrajine tih objekata, kao i poziv Moskvi da okonča rat koji je izabrala protiv svog suverenog susjeda”.

FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOU TUBE/SCREENSHOT

Američki državni sekretar je pohvalio ukrajinske vlasti i operatore (nuklearnih postrojenja) zbog zalaganja za nuklearnu sigurnost i bezbjednost u sadašnjim uslovima.

Nuklearka Zaporožje, najveća u Evropi, pod kontrolom je ruske vojske i u posljednjih nekoliko dana, kako navodi ruska strana, režim u Kijevu je izveo više napada na područje nuklearke koristeći dronove, tešku artiljeriju i višecijevne raketne bacače.

Neke od raketa pogodile su infrastrukturu nuklearke, uključujući objekte za skladištenje nuklearnog otpada, navodi Tas s.

S druge strane, ukrajinske vlasti tvrde da je područje nuklearke na udaru ruskih snaga.

Stoltenberg: “Rusija da povuče svoje trupe”

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je od ključnog značaja da se obezbijede uslovi da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posjete nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini i pozvao Rusiju da povuče svoje trupe iz tog postrojenja.

– Hitno je potrebno dopustiti da se obavi inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju i garantuje povlačenje svih ruskih snaga – rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

FOTO: 
SERGEY KOZLOV/EPA
FOTO: SERGEY KOZLOV/EPA

On je istakao da činjenica da su ruske vojne snage zauzele nuklearnu elektranu Zaporižje predstavlja ozbiljnu prijetnju za bezbjednost i zaštitu tog postrojenja.

– To povećava rizik od moguće nuklearne nesreće ili incidenta i ugrožava stanovništvo Ukrajine, susjednih zemalja i međunarodne zajednice – dodao je Stoltenberg.

Ujedinjene nacije imaju logističke i bezbjednosne kapacitete da podrže posetu inspektora IAEA ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporozje, a uslov je da se i Rusija i Ukrajina slože s tim, rekao je ranije portparol UN Stefan Dižarik.

On je tako odgovorio na optužbu Rusije da su UN blokirale posjetu inspektora IAEA najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, koju je Rusija zuzela u martu.