reload

Magazin

Gljivice i plijesan ispod noktiju: Djevojka podijelila snimak nakon loše manikure (VIDEO)

Jedna korisnica TikToka nedavno je podijelila kako su njeni nokti poprimili zelenu boju te kako izgleda kada se nokti zaraze gljivičnom infekcijom.

Gljivice i plijesan ispod noktiju: Djevojka podijelila snimak  nakon loše manikure (VIDEO)
FOTO: SANJEEV GUPTA/EPA

Jedna djevojka odlučila je na svom TikTok profilu podijeliti snimak u kojem je postala žrtva uobičajene greške prilikom manikure.

Na snimku se vide nokti na kojima se ispod površine pojavila plijesan ispod akrila – gela koji je jako popularan kada je riječ o uređivanju noktiju.

Akrilni nokti nanose se ljepilom za nokte, a ako se radi s ekstenzijama s umjetnim vrhovima za produžavanje nokta te puderom koji se lijepi na nokat.

Nepravilno nanošenje ili podizanja i pukotine na akrilu mogu dovesti do opasne gljivične infekcije ako se vlaga zarobi između proizvoda i prirodnog nokta.

Preskakanje redovnog održavanja gelom ili neskidanje proizvoda u potpunosti svakih nekoliko sedmica i samo ponovno nanošenje na vrh kada nokat izraste, može biti mjesto na kojem će se gljivice razvijati.

Pročitajte još

Ovaj snimak je prikupio više od 400.000 pregleda za nekoliko dana, a mnogi su je savjetovali šta bi trebala uraditi kako bi oporavila nokte, a mnogi su kritikovali osobu koja je ovoj djevojci radila manikuru.

Ljekari navode da ovaj slučaj nije toliko ozbiljan i da se može liječiti kod kuće uz određene preporuke, dok kod bolnih i ozbiljnih infekcija, morali bi doći u ambulante na detaljni pregled.

Ipak, ljekari navode kako bi najbolje bilo izbjegavati ovaj način uređivanja noktiju, prenosi Kliks.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu