back button
reload

Kultura

Glumac u šoku: Boldvin nakon nesreće ponavljao jednu rečenicu

Boldvin je skrhan i u potpunom šoku, a policija istražuje kako je do stravičnog incidenta došlo.

Glumac u šoku: Boldvin   nakon nesreće ponavljao jednu rečenicu
FOTO: GUILLAUME HORCAJUELO/EPA/

Ni ne sluteći kakve će tragične posljedice imati pucanje iz vatrenog oružja, filmskog rekvizita, slavni glumac Alek Boldvin na snimanju je filma “Rust”(Rđa) u Novom Meksiku nehotice usmrtio snimateljku Halinu Hačins (42), ali i ranio reditelja Hoela Souzu (48).

Teško povrijeđena snimateljka helikopterom je prebačena u bolnicu Univerziteta u Novom Meksiku gdje je i preminula, dok je reditelj Souza vozilom hitne pomoći prebačen u regionalni medicinski centar Kristus St. Vinsent u Santa Fe, gdje mu je liječnički tim sanirao ozljede, te je pušten kući.

Boldvin je skrhan i u potpunom šoku, a policija istražuje kako je do stravičnog incidenta došlo, te kakva je municija uopšte korištena za snimanje sporne scene. Glumca je već ispitala policija, a u toku su razgovori i s ostatkom filmske ekipe. Snimanje filma je prekinuto na neodređeno vrijeme, a svima koji su se u tom trenu našli na setu ponuđena je i psihološka pomoć.

Korišten je ‘prop gun’

Šerif je potvrdio da je u Boldvinovim rukama bio ‘prop gun’ kojim je upucao snimateljku, piše AP. Takođe je otkriveno da je glumac nakon kobne nesreće nekoliko puta ponovio pitanje zašto su mu dali ‘napunjeni pištolj’, što budi određene sumnje.

Pročitajte još

– Tokom svih ovih godina moje karijere nikada mi nisu dali ‘vrući pištolj’ – neprestano je ponavljao Alek Boldvin, koji je bio u vidljivom šoku i koji ‘nije imao pojma koliko su ozbiljno povrijeđeni njegovi kolege niti da je Halina mrtva.’

Ovo nije prva tragedija ove vrste koja se odigrala na nekom setu. Na snimanju filma “Zona sumraka” 1982. godine poginuo je glumac Vik Morov na kojeg se srušio helikopter i odrubio mu glavu, a život je izgubilo i dvoje vijetnamske djece koju su producenti ilegalno angažovali.

Kobna scena kultnog filma “Vrana” koja se snimala 31. marta  1993. i u kojoj glavnog lika, kojeg je glumio Brendon Li, sin slavnog Brus Lija, ustrijele i ubiju, i u stvarnosti je završila Lijevom smrću.

 Naime, Majkl Mas trebao je pištoljem napunjenim ćorcima pucati prema Liju, ali  produkcijskom greškom u pištolju je ostao i jedan pravi metak koji je usmrtio glumca. Brendon Li  preminuo je sa samo 28 godina u bolnici tokom operacije.

Udar voza

Pomoćnik snimatelja Sara Džons  smrtno je stradala u februaru 2014. tokom snimanja filma o Gregu Almanu u Dzordžiji  kada ju je udario voz. Produkcija nije imala dopuštenje za snimanje na željezničkoj pruzi, a reditelj Rendal Miler se izjasnio krivim za ubistvo iz nehata.

Kaskaderka S. J. Haris poginula je na setu filma “Deadpool 2”. Profesionalnoj motoristkinji  snimanje “Deadpoola 2” bio je prvi kaskaderski projekat, ali u jednoj je sceni izgubila kontrolu nad motorom i proletjela kroz prozor zgrade i poginula, prenosi Jutarnji.hr.