reload

Zabava

Josipa Lisac o životu s Karlom "Kupali smo se u šampanjcu, a sa česme je tekla prljava voda"

Pjevačica Josipa Lisac svoju ljubav, prijatelja i mentora Karla Metikoša upoznala je 1971. godine u Petrinji. Njih dvoje su zajedno živjeli 20 godina i putovali svuda po svijetu.

Josipa Lisac o životu s Karlom "Kupali smo se u šampanjcu, a sa česme je tekla prljava voda"
FOTO: EMIL ČONKIĆ/RAS SRBIJA

Karlo mi je ostavio veliku zaostavštinu, baštinu koju ja sad proslijeđujem, živim, držim i ne dam – rekla je Josipa za 24sata.hr.

Osim rada na našim prostorima, zajedno su putovali svijetom, a živjeli su i u SAD i SSSR. Kako kaže, život u te dvije zemlje ne može se uporediti. Ameriku je opisala kao brzu i život kao vrlo buran, za nju je Rusija romantična. Međutim, nije sve u Rusiji za Lisac u početku bilo bajno. Kad je došla tamo, nisu je prihvatili.

– Bila sam drugačija, možda preopasna za njih. Htjela sam da napustim Rusiju, odustati, ali Karlo je sve sredio – priča Josipa.

Nagovorio ju je da ostane i rekao je da će nakon što otpjeva “Kalinku” i još pokoju rusku pjesmu sve biti drugačije. Njen život u Rusiji bio je i popraćen luksuzom, pa je osim kupanja u šampanjcu dok nije bilo vode, uživala u kavijaru i svim delikatesima.

– Kupovali smo najbolji kavijar – belugu. Jela sam tamo najfiniji sladoled na svijetu, pili smo šampanjac. Kad sam rekla da sam se kupala u šampanjcu, to je bila dekadencija, ali iz česme je kapala prljava voda – prisjetila se Lisac.

Život u SAD bio je nešto drugačiji od života u Rusiji. Krajem osamdesetih je, kao već vrlo poznata pjevačica u Jugoslaviji, otišla da osvoji Sjedinjene Američke Države i tamo dobila unosne ugovore.

– Zgrabiš talent i odmah radiš s tim talentom. Njujork mi je najljepši – on je lud, buran. U LA sam napravila album s američkim muzičarina – ispričala je.

Ali njena karijera počela je i puno prije Karla. Talent je bio vidljiv već u prvom razredu osnovne škole, pa su joj učitelji savjetovali da studira muziku. Prvi je put stala na scenu sa samo deset godina, kad je postala članica Dječjeg hora Radio-televizije Zagreb, a taj hor je 1961. godine ponio titulu najboljeg dječjeg hora u Francuskoj.

– To je bio disciplina i rad, a bila sam i u grupi odabranih. Ponosna sam na taj period, išli smo svuda po svijetu, snimali ploču, bili na otvorenju Dubrovačkih ljetnih igara – prisjetila se Lisac.

Kako kaže, tu je i započela njena karijera, iako za to nije bila plaćena. Dodaje kako ne žali što je tako provela djetinjstvo, bez obzira na brojne obaveze koje su dolazile s takvim radom, prenosi Blic.