back button
reload

Svijet

Klinička testiranja potvrdila: Fajzer uspješan 90,7 odsto kod djece između pet i 11 godina

Vakcina kompanija Fajzer/Biontek se pokazala uspješnom 90,7 odsto protiv kovida prilikom kliničkog testiranja kod djece stare između pet i 11 godina, saopštio je danas američki proizvođač.

Klinička testiranja potvrdila: Fajzer uspješan 90,7 odsto kod djece između pet i 11 godina
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Prilikom testiranja, 16-oro dece koja su dobila placebo, inficirana su kovidom, naspram troje djece koja su bila vakcinisana, saopštio je Fajzer tokom prilaganja dokumentacije Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA), prenio je Rojters.

Zbog toga što među 2,268 učesnika testiranja, dva puta više djece primilo vakcinu, nego što je dobilo placebo, rezultat je pokazao da je uspješnost cjepiva veća od 90 odsto.

Pročitajte još

Klinička testiranja djece stare između pet i 11 godina nisu primarno napravljena da mjere efikasnst protiv kovida, već da uporede količinu neutrališućih antitijela kod vakcinisane djece, sa onima kod odraslih.

Na osnovu ovih rezultata, Fajzer i Biontek su prošlog mjeseca saopštili da je njihova vakcina stvorila jak odgovor kod djece.

Savjetnici FDA će se susresti u utorak kako bi glasali da li da preporuče da agencija odobri vakcinu za tu starosnu grupu (pet do 11 godina).

U SAD je potpuno vakcinisano 190 miliona ljudi, od čega je 11 miliona djece koja su stara između 12 i 17 godina, i oni su primili Fajzer.

Ukoliko FDA odobri vakcinu za djecu od pet do 11 godina, grupa savjetnika američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, će se sastati 2. novembra da da preporuke agenciji kako bi se vakcine distribuirale.