back button
reload

Svijet

MISTERIJA DUGA 56 GODINA Testirali opremu pa našli avion na dnu jezera

Radnici koji testiraju podvodnu geodetsku opremu možda su riješili misteriju vazduhoplovstva od prije 56 godina.

MISTERIJA DUGA 56 GODINA Testirali opremu pa našli avion na dnu jezera
FOTO: CNN/TWITTER/SCREENSHOT

Oni su rekli kako su pronašli olupine malog aviona duboko pod vodom u kalifornijskom jezeru Folsom.

Na sonarnim slikama vide se obrisi aviona prekriveni debelim slojem mulja, oko 50 metara ispod površine jezera, rekao je tehničar za zaštitu životne sredine Seafloor Sistems (Siflor sistems) Džef Rajli za CNN.

Objasnio je da su prvi put shvatili da bi “nešto moglo biti tamo dole” kada su prolazili kroz podatke koje je njegov kolega Tajler Etkinson prikupio dok je testirao mali geodetski brod bez posade. Seafloor Sistems, sa sjedištem u Kaliforniji, geodetska je kompanija specijalizovana za mapiranje morskih područja poput jezera i bara.

Tada je otkrivena olupina jer su nivoi vode na jezeru Folsom niski zbog ekstremnih uslova suše koji muče veći dio zapadne Amerike. Jezero se nalazi oko 40 kilometara sjeveroistočno od Sakramenta.

– Video sam nešto što nije normalno – rekao je Etkinson.

Vratili su se u to područje sa malim daljinskim upravljačem mini podmornice ili ROV-om, ali nisu mogli dobro da vide, jer je vidljivost bila manja od metra, kazao je Rajli.

Olupina je oko 50 metara pod vodom u jezeru Folsom. Tim je montirao sonarnu jedinicu na ROV i vratio se ponovo ranije ove nedjelje, a kada su se spustili na dno, olupina je bila “jasna kao dan”.

Uspjeli su da sakupe slike repnog dijela aviona i propelera, a Rajli je rekao da se čini da se poklapaju sa opisom aviona koji se srušio 1965. Piper Comanche 250 srušio se u jezero na Novu godinu nakon sudara u vazduhu.

Tijelo pilota je pronađeno, ali vlasti nikada nisu pronašle avion niti troje putnika koji su se nalazili u njemu.

Vlasti su pokušale da pronađu avion 2014. godine, ali nisu uspjele nakon trodnevne potrage, prenosi Blic.