reload

Biznis

Nagli porast troškova života: Više od 1.400 radnika aerodroma "Hitrou" u Londonu započinje štrajk

Više od 1.400 radnika obezbjeđenja na aerodromu "Hitrou" u Londonu započeće danas štrajk koji će trajati 10 dana i tokom kojeg će zahtijevati povećanje plata usljed naglog porasta troškova života u Velikoj Britaniji.

Nagli porast troškova života: Više od 1.400 radnika aerodroma "Hitrou" u Londonu započinje štrajk
FOTO: NEIL HALL/EPA

Sindikat “Junajt” saopštio je da se očekuje da će štrajk trajati od danas do nedjelje, 9. aprila, te da će se djelimično poklopiti sa katoličkim uskršnjim praznicima, što bi moglo da dovede do većih odgađanja i ometanja letova, usljed većeg putničkog saobraćaja.

“Junajt” je odlučio da započne štrajk nakon neuspjeha da se razgovorima riješi spor oko plata.

Izvršni direktor aerodroma Džon Holand-Kej izjavio je za “Skaj njuz” da “Hitrou” normalno radi zahvaljujući planiranju unaprijed.

Pročitajte još

On je rekao da je aerodrom zaposlio dodatnih hiljadu radnika i zatražio od avio-kompanije “Britiš ervejs”, koja koristi Terminal pet koji je zahvaćen štrajkom, da otkaže “vrlo mali broj letova”, odnosno 13 dnevno, kako bi pomogla smanjenju putničkog avio-saobraćaja.

Holand-Kej je dodao da povećanje plate od 10 odsto, koje je predložio aerodrom, premašuje ovogodišnju očekivanu stopu inflacije, te da su članovi sindikata “Juniti” koji rade na drugim terminalima prihvatili prijedlog, kao i članovi “Sindikata za javne i komercijalne usluge”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu