back button
reload

Kultura

Najstariji srpski spis sada dostupan široj javnosti: Potpisan sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja

U Narodnom muzeju u Beogradu danas je potpisan sporazum povodom digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa.

Najstariji srpski spis sada dostupan široj javnosti: Potpisan sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja
FOTO: RAS SRBIJA

Sporazum su potpisati potpredsjednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, direktorka Narodnog muzej u Beogradu Bojana Borić-Brešković, predsjednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić i v. d. upravnika Narodna biblioteka Srbije Vladimir Pištalo.

Ministarka kulture Gojković je istakla da je postupak digitalizacije najstarijeg ćiriličnog rukopisa važan za cijelu Srbiju, a posebno za stručnu javnost koja će se baviti njegovim proučavanjem.

– Miroslavljevo jevađelje datira iz 12. veka i upisan je na Uneskovu listu gde su upisani i Teslini rukopisi, kao i druga važna kulturna dobra za našu državu. U 21. veku procesom digitalizacije imamo priliku da Mirolsavljevo jevađelje zaštitimo i učinimo ga dostupnijim dokumentom stručnoj i široj javnosti nego što je to bio slučaj do sada- rekla je Gojković.

Ona je istakla da je u planu snimanje posebnog dokumentarnog filma koji će govoriti o procesu digitalizacije Miroslavljevog jevađelja i o njegovoj istoriji.