reload

Politika

"Naše političke akcije ne ugrožavaju bezbjednost" Dodik o osnivanju agencije za lijekove na nivou Srpske (FOTO)

Ne rušimo teritorijalni integritet BiH niti je bezbjednost u ovoj državi ugrožena, poručio je danas srpski član Predsjedništva i lider SNSD, Milorad Dodik komentarišući posebnu sjednicu Narodne skupštine RS na kojoj je usvojen Zakon o o lijekovima i medicinskim sredstvima RS.

"Naše političke akcije ne ugrožavaju bezbjednost" Dodik o osnivanju agencije za lijekove na nivou Srpske (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je istakao da političke akcije Republike Srpske ne ugrožavaju bezbjednost, niti su motivisane promjenom Ustava BiH.

On dodaje da su u ranijem periodu političari iz Srpske, kako oni koji su danas dio vlasti, tako i oni koji su dio opozicije, prenosili nadležnosti na nivo BiH. Došlo je vrijeme da se, kako kaže Dodik, tome stane u kraj i da se prenesene nadležnosti vrate Srpskoj.

– Republika Srpska je imala svoju Agenciju za lijekove koju je zbog pritisaka međunarodne zajednice prenijela na nivo BiH. Dakle, zakon koji je danas usvojen u NSRS, a koji predviđa osnivanje agencije za lijekove RS nije ništa novo niti čudno. Nastavićemo sa našima aktivnostima na tom planu i već polovinom iduće sedmice ćemo imati svu dokumentaciju i sazvati novu posebnu sjednicu NSRS – poručio je Dodik.

On se osvrnuo i na današnju sjednicu VSTS na kojoj je smijenjena glavna tužiteljica Gordana Tadić. Dodik je istakao da je ona smijenjena “glasovima muslimana što predstavlja ispunjavanje zaključaka iz ranije rezolucije SDA”.

– Šest muslimana je glasalo da se ona smijeni. To je urađeno pod direktnom instrukcijom SDA i to se može računati kao osvetnički potez i pokazna vježbva na koji način će završiti oni koji se opiru Osmanu Mehmedagiću Osmici i Bakiru Izetbegoviću. Njihov cilj je ovladati Izbornom komisijom, što su i uspjeli, te Tužilaštvom, i Sudom BiH. Na ovaj način završavaju svoj palkleni plan da regulišu BiH po svojoj mjeri. Oni nisu spremni na kompromis i dogovor – istakao je Dodik. On kaže da se pretjeralo u svemu od strane političkog Sarajeva i da su poslednja dešavanja najbolji dokaz da akcije i mjere koje sada poduzima Republika Srpska možda trebale da se dese i mnogo ranije.

Dodik kaže da su srpski politčari vjerovali da je dogovor u BiH moguć ali d sa su u međuvremenu uvidjeli da se to nikada neće desiti.

Pročitajte još

On se osvrnuo i na današnju posjetu člana Predsjedništva Šefika Džaferovića Bijeljini gdje se sastao sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem, navodeći da to pokazuje da su počele “da se okupljaju probosanske snage u Srpskoj”.

– Ova posjeta Džaferovića je još jedan dokaz kako se nisko spalo. Nije sporno da on posjeti bošnjačku zajednicu ali da dođe u lokalnu zajednicu i ima takav doček od strane gradonačelnika je dno. Džefrović je prisustvovao odsjecanju glave srpskim vojnicima u ratu i za to nije odgovarao niti je išta učnio da se odgovorni kazne. Postoji legitimno pitanje, da li je gradonačelnik Bijeljine trebao danas da ga primi. On se na ovaj način podsmijava srpskim građanima stradalim u proteklom ratu – naveo je Dodik. On je podsjetio na dogovor koji je 2012/2013. godine imao sa političkim predstavnicima u BiH, među kojima se nalazio i tadašnji predsednik SDS Mladen Bosić, lider SBB Fahrudin Radončić, nekadašnji lider SDA Sulejman Tihić i drugi, a koji se ticao pitanja imovine u BiH.