reload

Sudbine

"Nikada ne treba odustati" Jelena ima dvije fakultetske diplome, iako je vezana za invalidska kolica

Kroz život treba ići hrabro i razmišljati o budućnosti, biti jak i premostiti sve prepreke, poruka je koju šalje Jelena Tovarović iz Šapca, nekadašnja prvakinja države u plesu.

"Nikada ne treba odustati" Jelena ima dvije fakultetske diplome, iako je vezana za invalidska kolica
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Od svoje 16. godine nije napravila više ni korak i dok savremena medicina radi na pronalasku lijeka koji može da joj pomogne, Jelena je u invalidskim kolicima deceniju i po posvetila obrazovanju. Sa doktorskom diplomom iz psihologije i masterom engleskog jezika, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom dobila je i posao u gradskoj upravi Šapca, piše RTS.

Do 15. godine je plesala valcer, a sada su, kaže, njeni koraci i govor tijela, znanje i upornost. Neobjašnjiva bolest vezala ju je za invalidska kolica, ali ne i za željene životne puteve. U indeksima doktora psihologije i mastera engleskog jezika gotovo sve desetke. Porodica podrška, a snaga volje i unutrašnja pozitivna energija izabrani put.

– Ja sam sebi govorila možeš ti to, možeš uspjeti u životu, napredovati, ne može te ništa spriječiti, ne postoje granice, ne postoje prepreke u životu, samo treba nastaviti dalje i boriti se – kaže Jelena Tovarović.

Pročitajte još

Nije bilo lako od jednog do drugog fakulteta, knjige utjeha, uspjesi motivacija. Lične barijere Jelena je premostila svojom voljom, ali ne i prepreke do posla. I pored brojnih adresa raznim obrazovnim ustanovama i institucijama, vrata za mladog stručnjaka za visokim kvalifikacijama otvorio je njen grad.

– Otvorili smo vrata ovoj djevojci koja je svojim znanjem, svojom borbom pokazala da tu šansu zaslužuje. Siguran sam da će biti dobar radnik gradske uprave, da će svojim sposobnostima oplemeniti rad u odjeljenju društvenih djelatnosti i izaći u susret našim sugrađanima i pokazati da apsolutno nema barijera, a za nju naročito da nema prepreka – navodi Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca.

– Posao znači veliku snagu, motivaciju, nadu u budućnost, lično angažovanje, napredovanje, da svi budemo kreativni, da organizujemo sopstveni dan i da nastavimo dalje da se borimo. Nikada ne treba odustajati – poručuje Jelena.

Povezanost identiteta, samopoštovanja i osobina ličnost – njena je odbranjena doktorska disertacija, a planovi da pomogne ne samo sebi nego i drugima.