back button
reload

Svijet

"Nisu me dobro citirali" Šef u EMA razjasnio "spornu" izjavu o AstraZeneki

Jedan od šefova Evropske agencije za lijekove (EMA) Marko Kavaleri rekao je juče da vakcina AstraZeneke ima daleko veću korist nego rizik za sve starosne grupe, posebno za osobe starije od 60 godina.

"Nisu me dobro citirali" Šef u EMA razjasnio "spornu" izjavu o AstraZeneki
FOTO: PIETER STAM DE JONGE/EPA

Italijanska novina iz Torina, La Stampa, citirala je Kavalerija, koji je navodno rekao da bi države trebalo da izbjegavaju da daju oksfordsku vakcinu osobama mlađim od 60 godina, zbog bojazni od rijetkih slučajeva zguršavanja krvi.

– Nažalost, moje riječi nisu dobro interpretirane u intervjuu za La Stampu. Vakcina AstraZeneke ima mnogo više koristi nego rizika za osobe svih starosnih doba, a posebno za ljude starije od 60 godina – izjavio je Kavaleri za Rojters.

Pročitajte još

Stav EMA je da je AstraZeneka bezbjedna i da može da se koristi kod punoljetnih građana.

Međutim, nekoliko članica EU je prekinulo da daje oksfordsku vakcinu određenim starosnim grupama zbog rijetkih slučajeva zgušavanja krvi kod mlađih osoba.

U nedjelju uveče La Stampa je promenila naslov novinskog članka na svom sajtu i dodala pojašnjenje Kavalerija, a glavni urednik italijanskog lista Masimo Ðanini nije imao komentar, dodaje Rojters.