back button
reload

Svijet

NOVE STUDIJE Kovid se pojavio mnogo prije zvanične potvrde

Virus koji uzrokuje kovid-19 mogao je da se širi u Kini već u oktobru 2019. godine, dva mjeseca prije nego što je prvi slučaj identifikovan u Vuhanu, tvrde britansaki naučnici.

NOVE STUDIJE Kovid se pojavio mnogo prije zvanične potvrde
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Istraživači sa Univerziteta u Kentu, u studiji koja je objavljena u naučnom časopisu PLOS Patogens, navode da je virus mogao da cirkuliše od početka oktobra do sredine novembra 2019. godine, a da se prvo oboljevanje od kovid-19 vjerovatno dogodilo 17. novembra, mada su zvanični slučajevi potvrđeni početkom decembra 2019. u kineskom Vuhanu, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Analitičari podataka, predvođeni Dejvidom Robertsom s britanskog Univerziteta u Kentu, izračunali su najvjerovatniji period kad je virus mogao da pređe sa životinja na čovjeka, na osnovu informacija o prvim potvrđenim slučajevima u Kini i inostranstvu.

Taj model sugeriše da se virus svijetom proširio već u januaru, a kalkulacije pokazuju da je prva zaraza izvan Kine mogla da bude 3. januara u Japanu.

Istog stava su i naučnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji su na početku godine istraživali porijeklo virusa u Kini, i koji su naveli da je moguće da je bilo sporadičnih infekcija ljudi prije izbijanja u Vuhanu.