back button
reload

Društvo

“Obrazovanje se tiče cjeline ličnosti, ali i naroda” Patrijarh Porfirije na naučnom skupu u SANU

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ocijenio je na naučnom skupu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu posvećenom obrazovanju u Srbiji, da se obrazovanje prije svega tiče cjeline ličnosti, ali i cjeline jednog naroda.

“Obrazovanje se tiče cjeline ličnosti, ali i naroda” Patrijarh Porfirije na naučnom skupu u SANU
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Patrijarh Porfirije je istakao da obrazovanje podrazumijeva razvijanje potencijala i darova u jedan neponovljivi etos pojedinca i ličnosti, ali i jednog naroda.

On je ukazao da je iz tog razloga važno da obrazovanje podrazumeva i materijalne stvari, odnosno i tijelo u smislu ekonomije, kao što obuhvata i kulturu, ali i jedan kontinuitet u kontekstu obrazovanja, objavljeno je Instagram nalogu patrijarha Porfirija.

– U tome se ne podrazumijevama samo tačka od koje počinjemo pa ubuduće, nego i naš hod unazad, i to ne unazad nekoliko godina ili nekoliko decenija, već unazad mnogo vijekova, gdje ćemo pronaći korijene u kojima su zapisani posebnost i neponovljivost srpskog naroda – naveo je patrijarh.

U isto vrijeme, ističe patrijarh, podrazumijeva i opskrbljenost oruđem – talentima, da se ta posebnost i originalost obrazuje, formira tako da bude autentična, da je identitetska, ali istovremeno da je otvorena ka globalnom.

Tako bi onda, dodao je on, ono što je naše obrazovanje, ono što smo mi formirali kao svoj etos i svoju kulturu, moglo da koresponidira sa globalnim, da obogaćuje globalno, ali istovremeno da bude sposobno da bez rizika prima i ono što nije naše.

– Vraćajući se svojim korijenima ne znači da samo ponavljamo i repliciramo ono što je u prošlosti postojalo, nego i da hoćemo da se držimo principa, da se držimo načela na kojima smo se kroz vijekove obrazovali – kaže patrijarh.

Prema njegovim riječima, nije mijenja se svoja suština, već se usklađuje sa novim, tako da se sačuva nepromijenjenom, ali kroz nove metode.

– U novim vaspitnim i obrazovnim formama imamo mogućnost da tu svoju suštinu i svoj etos projavimo i prokažemo na novi način koji je prihvatljiv svima i korespondira sa svima pri čemu mi ostajemo ono što jesmo – naveo je patrijarh Porfirije.

Skup “Obrazovanje: stanje, perspektive i uloga u razvoju Srbije” održava se u okviru ciklusa “Strateški pravci i razvoja Srbije u 21. vijeku”.